Poslednjih godina sve veća je potražnja za organskim proizvodima.
Osnovni principi organske poljoprivrede:
- Organska proizvodnja se zasniva na prirodnim procesima i upotrebi organskih i prirodnih mineralnih materija
- Ne mogu se koristiti materije hemijsko-sintetičkog porekla, osim u slučajevima utvrđenih zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima
- Ne mogu se koristiti genetički modifikovani organizmi niti njihovi derivati
Ciljevi organske proizvodnje:
- Dobijanje proizvoda sa potvrđenom procedurom proizvodnje
- Unapređenje zdravlja i produktivnosti uzajamno zavisnih zajednica života zemljišta, biljaka, životinja i ljudi
- Zaštita prirodnih resursa od zagađenja
- Dugoročno povećavanje i održavanje plodnosti zemljišta
- Očuvanje biodiverziteta (prirodne raznovrsnosti).
Organska proizvodnja kontinentalnog voća u svetu odvija se na preko 250.000 ha
Zemlje najveći proizvođači organskog voća su: Italija, Turska, SAD, Francuska, Španija, Poljska i Nemačka. Preko 50% organski proizvedene jabuke potiče iz Italije, a promet organskog voća u nekim zemljama dostiže 4 do 5% ukupnog prometa voća .Program organske proizvodnje je veoma blizak tradicionalnom načinu proizvodnje po inputima, ali postoje i značajne razlike pre svega u sistemu kontrole procesa. Samo proizvod kontrolisan i sertifikovan od strane ovlašćene kontrolne organizacije može se staviti u promet sa oznakom »organski proizvod« .
Preduslovi za zasnivanje proizvodnje:
- Okolina zasada
- Organizacija i tehnologija gajenja u zasadu
- Faktori tehničke i marketinške podrške (skladištenje, hladnjača, transport, prodaja)
- Tehnička i stručna podrška: radna snaga, oprema i mehanizacija, stručna-savetodavna služba
Svi navedeni elementi su neophodni za uspešno gajenje voća metodama organske proizvodnje .
Srbija ima oko 600.000 hektara koji se brzo mogu prilagoditi za organsku poljoprivrednu proizvodnju, a sada imamo samo 0,5 odsto površina pod organskim zasadom, a to je oko 15.000 hektara. Srbija, za razliku od država u okruženju, ima mnogo zemljišta koje nije kontaminirano i može se za kratko vreme prevesti za organsku proizvodnju.
Organska proizvodnja hrane sprovodi se u 120 zemalja, na 31 milion hektara.