Sajam etno hrane ne može da prođe bez Mladenovčana

Gradska opština Mladenovac jedna je od 17 gradskih opština Grada Beograda i nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Kosmaj). Obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac.

Na 14. Sajmu etno hrane i pića, do ove godine, gradska opština Mladenovac izlagala je na štandu Grada Beograda, a od ove godine mladenovački proizvođači imaju svoj štand na kojem  predstavlaju  vrhunske proizvode ovog kraja.

,, Ove godine gradsku  opštinu Mladenovac predstavljaju  Mlekara „Granice“, kompanija“Bibli“, Vinarija Pantić“, Rakija Đorđević „, poljoprivredno gazdinstvo – farma koza Darko Petrović iz Pružatovca, poljoprivredno gazdinstvo – plantaža šipka Petrović, Udruženje Od predaka za budućnost€iz Vlaške, Udruženje pčelara Kosmaj,  poljoprivredno gazdinstvo Jelena Kapisoda iz Vlaške, istakla je Gordana Dimitrijević, Bjeličić, član veća gradske opštine Mladenovac, zadužena za poljoprivredu i ekologiju, i dodala:

,, Po popisu iz 2012. godine opština Mladenovac ima 5.201 registrovanih poljoprivrednih proizvođača,  ali je to promenljiva kategorija. Poljoprivrednici na teritoriji Mladenovca, koriste sredstva Ministarstva poljoprivrede, a od 2015. godine i sredstva grada Beograda, i svake godine se to povećava. Gradska opština daje  podsticaje za stočarstvo i to za osemenjavanje goveda u iznosu od  1500 dinara.

 

Imaju i tu možemo reci privilegiju da se u njihovom gradu nalazi PSS ,, Mladenovac“, koja pruša stručnu pomoć poljoprivrednicima, od saveta, do popunjavanja zahteva za subvencije, i dostuni su im skoro 24 sata.

Kako nam je istakla naša sagovornica, pokrenut je i projekat  ,, Od predaka za budućnost“, kojim pokušavaju da osnaže žene koje žive na selu,  koje imaju 50 i više godina. ,, Ovim projektom želimo da pomognemo ženama koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom da svoje proizvode prerade u kućnim uslovima i kroz odgovorajauću promociju iznesu na tržište. Cilj je ekonomsko osnaživanje žena kao i da se u narednom periodu opredele za ovu vrstu delatnosti. Naše udruženje je okupilo jedan broj žena i upoznalo ih sa projektom. Svi učesnici će proći obuku koju će držati stručnjaci iz oblasti privrede i prerade proizvoda koji će objasniti polaznicama kako da obezbede kvalitet i sanitarne uslove u kućnoj proizvodnji.“- ističe Gordana Dimitrijević, Bjeličić.

Ilustracija: Stand gradske opštine Mladenovac, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Stand gradske opštine Mladenovac, foto: Svetlana Kovačević

Mlekara „Granice“ je domaća, srpska mlekara. Locirana je u mestu Granice, nedaleko od Mladenovca, 50  km od Beograda. Počela je sa radom 1993. godine, kao radionica za preradu mleka u  kući porodice Vukadinović. Početna prerada mleka bila je  50 l/dnevno, da bi danas bio dostignut projektovani kapacitet od  115 000 l/dnevno. Stalnim ulaganjem u nove tehnologije, opremu i edukaciju zaposlenih, postigli smo visok nivo  organizacije i kontrole, što omogućava efikasnu  i  savermenu proizvodnju.

Neprevazidjeni kvalitet naših proizvoda je rezultat brižljivo razvijenih  receptura, primenom  dobitne kombinacije sopstvenog znanja i moderne opreme. S ponosom ističemo da je osnovna karakteristika naših proizvoda potpuno prirodan sastav.

Bibli d.o.o. je preduzeće za proizvodnju i preradu mesa koje spaja tradicionalan način proizvodnje sa savremenim standardima higijene i bezbednosti hrane. Pažljivo birani komadi mesa obrađuju se na starinski, zanatski način. Bibli proizvodi obuhvataju domaće čvarke, koji se proizvode po više vekova staroj srpskoj recepturi, i domaću svinjsku mast, koja je prepoznatljiva po svojim nutritivnim vrednostima i visokoj tački dimljenja.

Čvarke pravimo po domaćoj, tradicionalnoj recepturi sa ovih područja – priča Guberinić. – Radimo ih tek četiri godine, ali sam recimo oko dve godine sam svakodnevno eksperimentisao u pogonu, menjao, isprobavao razne varijante, dok nisam došao do sadašnjeg ukusa i kvaliteta. Slaninu od buta, plećke i leđa uvozimo iz Nemačke, Holandije i Belgije, jer su nam potrebne velike količine. Dnevni zahtevi su slanina sa 2.000 svinja, a to ne može da bude podmireno u Srbiji, gde je celokupan godišnji fond svinja pet puta manji nego u samo jednoj nemačkoj klanici od koje nabavljamo sirovinu.

Ilustracija: Proizvodi kompanije Bibli, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Proizvodi kompanije Bibli, foto: Svetlana Kovačević

Miodrag Đorđević iz mladenovačkog sela Međulužje, spada u red univerzalnih proizvođača koji se u proteklim decenijama oprobao u raznim delatnostima. Kaže da je popravljao hidraulične mašine, gajio pečurke i pekinške patke, radio je i kao ugostitelj a proizvodnja rakije, po kojoj je danas prepoznatljiv širom Srbije, nametnula se, kako ističe, sasvim slučajno.

Ilustracija: Rakija Đorđević, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Rakija Đorđević, foto: Svetlana Kovačević

Da bi osnovao ovu farmu, što uključuje nabavku grla i izgradnju i doradu objekta, Darko  je morao da potroši trideset hiljada evra. Uz to, on kupuje i stočnu hranu za ishranu koza u zimskom periodu dok u letnjim mesecima pa sve do pozne jeseni koze napasa na tri i po hektara pašnjaka. Koze se muzu dva puta dnevno,  kada nije sezona jarenja. Prosečna mlečnost je oko tri litra. Sve količine mleka prerađuje u sir. Za jedan kilogram vrhunskog sira potrebno je sedam litara mleka. Dakle, on dnevno proizvede oko dvadeset i pet kilograma sira. Sve količine isporučuje poznatom kupcu svakih deset dana. Pored mladog i tvrdog belog sira, Darko pravi i dimljeni kozji sir, za koji možemo slobodno reći da spada u vrhunske specijalitete, a zahvaljujući umeću ovaj sir fenomenalno izgleda nakon dimljenja.

Ilustracija: Med i sir iz Mladenovca, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Med i sir iz Mladenovca, foto: Svetlana Kovačević

Da bi osnovao ovu farmu, što uključuje nabavku grla i izgradnju i doradu objekta, Darko Marković, je morao da potroši trideset hiljada evra. Uz to, on kupuje i stočnu hranu za ishranu koza u zimskom periodu dok u letnjim mesecima pa sve do pozne jeseni koze napasa na tri i po hektara pašnjaka. Koze se muzu dva puta dnevno,  kada nije sezona jarenja. Prosečna mlečnost je oko tri litra. Sve količine mleka prerađuje u sir. Za jedan kilogram vrhunskog sira potrebno je sedam litara mleka. Dakle, on dnevno proizvede oko dvadeset i pet kilograma sira. Pored mladog i tvrdog belog sira, Darko pravi i dimljeni kozji sir, za koji možemo slobodno reći da spada u vrhunske specijalitete, a zahvaljujući umeću ovaj sir fenomenalno izgleda nakon dimljenja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca