Iz hobija i ljubavi zaradi novac

Ilustracija: Marijana Jovanović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Marijana Jovanović, foto: Svetlana Kovačević

Priprema i prodaja zimnice postao je unosan posao od kog u proseku može lepo da se zaradi. Ko ima sopstveno voće i povrće, zarada može biti i veća. Mnoge domaćice danas nemaju vremena da prave zimnicu pa se odlučuju da kupe.

-Lepo se zaradi, zaista. Treba dosta rada i truda naravno, ali se isplati. To može biti isplativo mladima koji su spremni da imaju i sopstvenu proizvodnju voća i povrća, onda je zarada veća, ističe naša sagovornica Marijana  Jovanović, iz sela Prilipac kod Požege. Lepu i  mladu atraktivnu ženu upoznali smo nedavno na sajmu ,, Etno hrane i pića” u Beogradu.

Selo Prilipac se nalazi na 6 km od Požege, na putu prema Arilju i Ivanjici. Meštani sela se već dugi niz godina  bave voćarstvom, ceo kraj je poznat po proizvodnji maline, bave se i povrtarstvom, a u poslednje vreme postaje aktuelno i cvećarstvo.  Požeški Prilipac poslednjih decenija na umetničku i turističku mapu Srbije upisao se, osim po prirodnim i istorijskim znamenitostima i kao selo sa 3 galerije, zahvaljujući međunarodnoj umetničkoj Koloniji koja je stigla do 25-og saziva.

Marijanini roditelji  već dvadeset godina imaju poljoprivredno gazdinstvo,   bave se  malinarstvom, ali Marijana je videla da to nije dovoljno,  i pre tri godine krenula je sa proizvodnjom ajvara.

Ilustracija: Marijanini proizvodi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Marijanini proizvodi, foto: Svetlana Kovačević

,, U stalnom sam random odnosu, ali ovo radim iz hobija, i zato što volim. Sve radim sama, malo mi sin pomaže ali on je školarac, i ne bih da ga opterećujem, kaže naša sagovornica.

Ove godine Marijana  je preradila 3 t paprika, od koje pravi ajvar, ljuti,  blagi, cepkani  sa belim lukom. Po njenim  rečima najbolja je crvena,  makedonka ili kurtovka. Kod nje nema mnogo otpada, nije puna vode i nema puno semena. Prvi dan je oljuštimo, cedimo celu noć i sutradan dodajemo ulje  i pržimo. Kada se dobro uprži, jedno tri sata, sipamo u vruće tegle i vakuumiramo. Proces je jednostavan, ali je rad težak. Za 10 tegli potrebno je oko 30-40  kilograma paprike.

Svoje proizvode Marijana  prodaje sa kućnog praga, i od usta do usta. Prvi put je na sajmu Etno hrane, i zadovoljna je jer nije došla samo zbog  prodaje,  već i da se upozna sa ljudima, stekne nova iskustva, a i da nađe potencijalne kupce, jer iz godine u godinu ima nameru da  proširuje proizvodnju.

Povezano

Iz ove kategorije