Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

Da se trud i rad isplati svakako dokazuju Mirjana Popović, Mirjana  Šaptović i Jelena Kovačević iz Raške. One su se udružile, imaju udruženje Golijski ukusi.

“Zna se kada se pravi najbolja zimnica – onda kada je letu gotovo kraj, a plodovi dovoljno zreli i gotovo na izmaku – pa su im cene niske. Koliko god da smo se osavremenili, te u gotovo svakom marketu možemo jednostavno da kupimo teglu ajvara, turšije, kiselih krastavčića ili pakovanje kiselog kupusa, one iz domaće radinosti ništa ne može da zameni, priča nam Mirjana Popović i dodaje:

U hladnim danima zimnica „paše“ uz sve i sjajan je dodatak svakom ručku ili večeri. Nema dobre trpeze bez ajvara, priznajte!

Ajvar je jedan od popularnijih namaza širom Balkana, a uglavnom se smatra da je njegovo poreklo iz Makedonije.

Svi bez izuzetka, rado uživamo u teglicama specijaluteta od paprike, ali ruku na srce, priprema ajvara je zahtevan posao, za koji je potrebno dosta vremena, a pogotovo je u gradskim uslovima komplikovano. Ali, nije nemoguće. I u stambenoj zgradi, na električnom šporetu može da se proipremi podjednako dobar i ukusan ajvar. Ove godine smo napravile 2,5 ajvara.

Osim ajvara ove tri vredne žene u svom asortimanu imaju,ajvar sa vrganjem, cepkanu paprika,  mešanu salata,  turčiju,  kisele krastavčiće, kiselu paprika, slatko, sirupe,compote,  sokove, pekmeze i džemove.

Sokovi su organski, od borovnice, maline, kupine, višnje i crne ribizle.

“Nekada su kompote svi jeli, nije bilo bitno od kojeg voća je napravljen, jednostavno sve se jelo i svi su jeli. Sad nekako sve ga je manje. Dosta su ga zamenili konzervirani kompoti koji se kupuju u toku zime bilo da su u teglicama ili konzervama, a znaju da budu i veoma “papreni”. Da biste napravili jedan lep kolač trebaju vam bar dve tegle ili konzerve i onda se nekako zimi ni ne isplati ni praviti. Jedan od nama omiljenih je kompot od dunje.  Pravimo kompote i od drugog voća, i mogu slobodno da kažem da su odlićnog kvaliteta. Kako nam priča Mirjana većinu  proizvode same, a i od voća kupuju sa organskog imanja iz Raške.

U ponuti imaju  domaći sir i kajmak, a i vunene čarape i popke.

Ovim ženama je ipak potrebna pomoć države i lokalne samouprave. Potrebna im je pomoć za nabavku  opreme koja bi im omogućila da olakšaju svoj rad. Treba pomoći jer se vidi da su proizvodi vrhunskog kvaliteta, i da su ove tri žene spremene da izađu na tržište i da se njihovi proizvodi prodaju po celoj Srbiji.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

28.09.2023.

Sedmi sajam zimnice

25.09.2023.

Žene ne zaostaju za muškarcima

24.09.2023.

Snaga je u ženama

13.09.2023.

Održan 14. tradicionalni Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture

24.08.2023.

Božidarka Radovanović: Žene na selu nisu zapostavljene

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca