Koja je to nova sorta maline

Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević

U proizvodnji maline pojavila se još jedna remontantna sorta maline, koja po svojim proizvodnim osobinama zaslužuje punu pažnju i detaljno ispitivanje u svim malinogorjima Republike Srbije.

Prema raspoloživim podacima sorta nosi naziv Enrosadira i selekcionisana je u Italiji, a zaštitu i licencno pravo ima firma Vivai Molari iz Ćezene.

Ono što je do sada poznato ova sorta maline u zapadnoj Srbiji za berbu stiže oko 15og jula, a u višim predelima, desetak danas kasnije i sama berba traje do prvih jesenjih mrazeva. Prema opisu selekcionera plod je veoma krupan oko 7 grama, izuzetnog kvaliteta, sjajne svetlo crvene boje po čemu je i dobila ime ( planinski sjaj ).

Ukus ploda je izrazito prijatan, sladak sa izbalansiranim odnosom šećera i kiselina i veoma je pogodan za upotrabu u svežem stanju, a može se i zamrzavati jer ima odlične skladišne sposobnosti.

Ako se plodovi čuvaju na temperaturi od 2 do 4 stepena, zadržavaju svežinu oko 10 dana što omogućava transport na veće udaljenosti i dalje tržišta.

Karakteristika ploda ove maline je da se za upotrebu u svežem stanju bere kada dostigne 60% fiziološke zrelosti (roze boja) i odmah posle berbe stavlja u pothladu. Sama berba plodova ove sorte je jako laka, i brza jer su plodovi izbačeni u polje špalira i nisu zaklonjeni listovima.

Kao i druge remontantne sorte kasno u jesen izdanci se seku do zemljišta i iznose iz malinjaka, ako se želi berba krajem maja i u junu onda se ostavljeni izdanci skrate (samo vrhovi).

Prema opisu sorte navodi se da je tolerantna na bolesti kao i na bolesti korena što će biti potvrđeno u proizvodnji u uslovima Srbije. Engrosadira je bujna sorta sa uspravnim izdancima i njena tehnologija gajenja je slična kao i kod drugih remontantnih sorti uz obavezno obezbeđenje dovoljnih količina vode i zasene tokom letnjih meseci.

Prinos se kreće od 20 do 30 tona po hektaru u zavisnosti od primenjene tehnologije i iskorišćenog rodnog potencijala. Sortu treba postepeno širiti u svim malinogorjima i detaljno pratiti kako ona reaguje na različite zemljišne i klimatske uslove. 

Povezano

Iz ove kategorije