Pčelari, ima li posla?

Ilustracija: Pčelinjak Slobodana Jevtića iz Kostolca
Ilustracija: Pčelinjak Slobodana Jevtića

Januar je mesec u kome obično matica ponovo pronese, posle duže pauze, u početku jako malo, a kasnije sve više i više. Bez obzira što je u januaru prosečno najniža temperatura u odnosu na celu godinu (on je obično i najhladniji mesec u godini) potrošnja hrane je i dalje minimalna dok ne krene leglo.  Kada leglo krene, temperatura u klubetu počinje da raste, baš kao i potrošnja hrane. Tada bi trebalo obavezno utopliti odozgo preko mreže na zbegu sa novinama u više slojeva.

Dobro je poznato da smo mi pčelari podeljeni po pitanju davanja pogača i njihovog broja, kao i po pitanju termina kada treba dati prvu pogaču. Ja ću napisati kako radim na svom pčelinjaku. Prvu pogaču dajem oko pravoslavnog Božića, a naredne približno u razmaku od mesec dana. Pogače pravim bez meda i šećera u prahu, u SAD-u poznate kao „Fuller candy“. Receptura je većini pčelara već poznata: na jedan kilogram šećera dodati 2 decilitra vode i 1 ml 80%-ne sirćetne kiseline (esencije). Kuvati u šerpi koja je za 50% veća od zapremine pogača dok ne provri i stvori se bela pena koju treba skinuti. Zatim kuvati još oko 30 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Posle toga skinuti sa vatre i staviti u drugi veći sud sa protočnom hladnom vodom, da se pogača ohiadi na 40 °C do 50 °C (da može u njoj da se drži prst). Pogača je još tečna, ali već prelazi u belu boju zbog kristalizacije. Sipati u PVC kese od jednog do tri kilograma, zavisno od željene veličine pogače, pa poređati po betonu da se ohlade. Kada se ohlade, spakovati i dati pčelama.

Ko nije „očistio“ pčele od varoe trebalo bi da to uradi u prvoj polovini januara, ako su povoljni uslovi, sa nekim od sredstava koja se preporučuju za korišćenje u periodu bez legla, a to su PerizinR, ApitolR, BienennjohlR po uputstvu sa pakovanja leka ili oksalna kiselina.

Ono što mi pčelari još možemo u ovom periodu da uradimo jeste popravka, farbanje delova košnica, čišćenje i dezinfekcija istih. Ramove treba pripremiti (kupiti ili napraviti), zakovati, ožičiti i staviti voštane osnove da bi spremno dočekali prvi veći unos polena. Januar treba iskoristiti i da napravimo plan rada sa rokovima i datumima izvođenja određenih operacija na pčelinjaku. Pored toga, treba ponovo pročitati pčelarsku literaturu (knjige i časopis Pčelar) da bi se podsetili nekih bitnih stvari koje smo u međuvremenu možda i zaboravili, a vrlo su bitne za uspešno pčelarenje.

Povezano

Iz ove kategorije