Čini čuda za naše zdravlje

Ilustracija: suncokret, foto: Svetlana Kovačevič, Domaćinska kuća
Ilustracija: suncokret, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Kada su u pitanju lekovita svojstva suncokreta spisak bolesti na koje ima pozitivan učinak je poduži. U tradicionalnoj medicini  odavna se koristi za lečenje artritisa, reume, jačanje vida ali i u borbi protiv starenja. Poslednja istraživanja su pokazala da konzumiranje semenki suncokreta deluje na funkcionisanje nervnog sistema i da pomaže kod pacijenta obolelih od multiplaskleroze. Tajna je u selenu, vitaminu E i snažnim antioksidanti kojima je suncokret bogat.

U suncokretu su prisutni fitoseroli koji utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Vitamin E,  zajedno sa selenom čini snažan antioksidans,  koji sprečava oštećenje krvnih sudova. Suncokret je poželjan u  prevenciji i lečenju kardio – vaskularnih i malignih oboljenja, pa ga nazivaju i super hranom.

Seme je bogato kalcijumom koji deluje na zdravlje kostiju, magnezijum sprečava grčenje mišića, dok bakar obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može da spreči pojavu artritisa.

Suncokret je bogat i vitaminom B koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih, pospešuje metabolizam i energiju tela, jača imunitet i preporučuje se trudnicama. Ovaj vitamin direktno utiče i na zdravlje kože, kose i noktiju. U kombinaciji sa vitamin E, koga ima u izobilju u suncokretu najbolji je lek protiv starenja i sredstvo za obnovu kože. Zbog  sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos semenki vlaži dehidriranu kožu i može da pomogne kod ekcema. Telo koristi bakar za proizvodnju melanina koji koži daje lepu i zdravu boju. Suncokret je bogat i dijetalnim vlaknima pa poboljšava i probavu. Ali treba napomenuti da je seme suncokreta izuzetno kalorično i dovoljno 25 grama semenki da se zadovolje dnevne potrebe organizma za vitaminom E.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije