Pojačana kontrola zbog virusa

Fitosanitarni inspektori će na graničnim prelazima od 25. januara posebno morati da obrate pažnju i pregledaju uvoz sadnica i semena paradajza i paprike kako bi se sprečilo da u Srbiju uđe virus „Smeđe naboranosti ploda paradajza“ (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV), navodi se u Naredbi koju je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Naredbom se nalaže sprovođenje posebnih fitosanitarnih pregleda kao i mere koje moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo unošenja, širenja i suzbijanja tog štetnog organizma.

Ova naredba stupa na snagu za pet dana i važiće do 31. marta 2022. godine, navodi se u Službenom glasniku.

U naredbi koju je potpisao Nedimović, zabranjuje se unos zaraženih sadnica i semena, a prilikom uvoza u Srbiju sve pošiljke ovog bilja za sadnju podležu posebnom fitosanitarnom pregledu i mora ih pratiti fitosanitarni sertifikat.

Ovaj „smeđi“ virus koji napada paradajz i papriku, a neka istraživanja pokazuju da se pojavio i na plavom patlidžanu, kako piše Američka asocijacija za trgovinu semenom, prvi put je otkriven u Izraelu 2014 godine, a zatim i na paradajzu u Jordanu, godinu kasnije.

Epidemija se zatim proširila na Meksiko, Italiju, Tursku, Kinu, Veliku Britaniju i druge zemlje, a od novembra 2019. godine, Komisija Evropske unije je uspostavila hitne mere za sprečavanje ulaska i širenje ovog virusa unutar teritorije EU.

U Nemačkoj i SAD-u (Kalifornija) otkriveni su na nekoliko izolovanih mesta tokom 2018. godine u staklenicima u kojima se gajio paradajz, dok je godinu dana kasnije i u Grčkoj i Holandiji, Španiji, Turskoj…

Krajem novembra prošle godine, Služba za zdravstvenu zaštitu životinja i biljaka Američkog ministartva poljoprivrede saopštila je da preduzima mere za sprečavanje unošenja virusa paradajza u SAD.

Virus nije opasan za ljude ali može, kažu, izazvati 30-70 odsto gubitka prinosa paradajza što može ozbiljno uticati na ovu industriju Americi.

Na paradajzu, na primer, pojavljuju se žute ili braon mrlje, a plodovi mogu biti deformisani i nepravilno sazrevaju.

U slučaju pojave ovog štetnog organizma na mestu proizvodnje bilja za sadnju, sve biljke moraju da se spale, a kako se virus prenosi i kontaktom, nužno je korišćenje jednokratne opreme, poput rukavica, kao i dezinfekcija opreme, pribora i alata…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.01.2023.

Prednosti i nedostaci Knip sadnica

20.12.2022.

Vrste sadnog materijala

21.11.2022.

Jedan od najvažnijih faktora uspešne voćarske proizvodnje

30.06.2022.

Branislav Nedimović: Ima dovoljno namirnica

15.05.2022.

Nedimović: Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna

13.04.2022.

Kada i kakve sadnice posaditi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca