Predrag Terzić: Seoski turizam Kraljeva u usponu

Ilustracija: Predrag Terzič, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Predrag Terzič, foto: Svetlana Kovačević

Seoski turizam ne treba posmatrati kao  granu  turizma  koje je u potpunosti  odvojena od  drugih tipova turizma  na jednom mestu. Vi pored seoskog turizma možete koristiti  i druge  različite vidove turizma,  možete ga kombinovati i  sa kulturnim i sportskim turizmom, istao  je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, otvarajući  Konferenciji MAK 2020.

Predrag Terzić je rođen 1984. godine u Kraljevu, gde je završio osnovnu i srednju školu.  Diplomirao je na politikološkom odeljenju Fakulteta političkih nauka u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,63, a potom  završio master i doktorske studije na istom fakultetu.

Atar kraljevačke opštine pripada središnjem delu Republike Srbije i predstavlja značajan geografski, privredni, trgovački i interesni centar Raškog okruga, čiji je glavni grad Kraljevo. Veći deo teritorije pripada brdsko-planinskom području i to dolinom Ibarske klisure,  dok se ravničarski deo proteže dolinom reke Morave i donjeg toka reka Ibar i Ribnica. To su ujedno i važni pravci saobraćajnica severa i juga, odnosno istoka i zapada na površini od 1.530 km2 koliko pokriva teritorija kraljevačke opštine. Kraljevo se graniči na severu sa  opštinama Trstenik, Vrnjačka banja i Aleksandrovac, na jugu sa Raškom,  na zapadu sa Ivanjicom i Lučanima.

Grad Kraljevo pripada Raškom upravnom okrugu, on čini 40 posto upravnog okruga i u njemu živi 40, 6 odsto stanovništva.

Kraljevo ima i resurse koji su neophodni za razvoj različitih vidova turizma od termalnih  i termomineralnih izvora, preko kraljevačkih reka Ibar, Zapadna Morava i Ribnica,  a od planina najpoznatija  je  Goc.  Pored toga na teritoriji grada  Kraljeva nalaze se i dva srednjevekovna manastira , to su Ziča i  Studenica,  i drugi kulturno istorijiski  spomenici.

Posetiocima treba omogućitio da posete manastir Gradac, koji se nalazi na teritoriji opštine Raška, blizu Rudna, da probaju i kraljevački sir, autohtone vrste povrća, domaću rakiju,  i specijalitete ovog kraja, istako je Terzić.

Po Terzićevim rečima, neka sela su od Kraljeva udaljena i po 100 kilometara, tako da mnogi domaćini uz pomoć grada, mogu da naprave smeštajne kapacitete i da ne idu na pijacu,  neko da svoje proizvode prodaju na kućnom pragu. Da podsetimo, od 2016.grad Kraljevo je obezbediolo 29 milona za razvoj turizma. Onaj domačin koji je dobio jedne godine , ne znači da neće dobiti sredstva opet. Ako mi vidimo da se broj kreveta uvećava, grad će mu pomoći,  jer može da zaposli svoje ukućane i da se time omogući mladima da ostanu   na selo. Novac koji se dobije za selo, nije samo za smeštajne kapacitete, nego i za puteve, kanalizaciju, vodu i na taj način kvalitet života na selu postaje bolji.

Tokom godine Turistička organizacija Kraljevo organizuje brojne manifestacije

Tube fest

Maglič fest – Tvrđava Maglič

Dani jorgovana – Kraljevo- Maglič

Narcisu u pohode – planina Stolovi

Smotra dečjeg stvaralaštva – selo Ratina

MTB maraton – Kraljevo-Ulcinj

„Rock & river“ – reka Ibar – kraj juna

Veseli spust – Maglič- Kraljevo

Ušćansko leto – Ušće

Dani pesme – selo Roćevići

Dani lopatnice – selo Lopatnica

Sajam seoskog turizma – Rudno

Studentski spust bez granica

Kraljevski filmski festival

Srebrni kazan – Pasuljijada

Projada – selo Ratina

Rakijada – selo Bukovica

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca