Mladenovčani ponovo u punom sjaju

Prvi međunarodni, specijalizovani Sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji održava se na Beogradskom sajmu. „Agro Belgrade“ je zamišljen kao vodeći sajamsko-konferencijski događaj na zapadnom Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, mesto na kojem će najveći svetski otkupljivači voća i povrća, domaći proizvođači, proizvođači opreme, mehanizacije, semenske kuće, rasadnici, zadrugari i drugi stručnjaci iz branše pokazati šta nude, imaju, znaju, mogu i žele. Postavljena je i izložba najmodernijih mašina za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća.

Ilustracija: sušeno voće, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: sušeno voće, foto: Svetlana Kovačević

Na štandu grada Beograda, pažnju nam je privukao stand sa sušenim voćem. Naravno na štandu grada Beograda, uvek ima dosta Mladenovčana.

Ljubomir  Janković i  njegova supruga Slavica, iz Vlaškog polja kod Mladenovca, već šest  godina se  bave  proizvodnjom i prodajom sušenog voća. Prvo su krenuli sa sušenom šljivom, pa sa dunjom, kruškom, breskvom, zatim napravili čips od jabuke. Imaju i sopstvenu proizvodnju, ali dosta kupuju i od komšija.

Od jabuke suše  sorte  jonatan, zlatni delišes, ajdared, i  najviše prodaju u rinfuzu, kao čips, krušku viljamovku, zatim kaluđerku, a od šljiva stenlej koja je po njihovim rečima najbolja za sušenje.

Ilustracija: sušeno voće, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: sušeno voće, foto: Svetlana Kovačević

Imaju sušaru  kapaciteta do 200 kilograma, koja suši na topao vazduh, tako da voće koje se suši zadržava svoj prvobitni ukus i miris.

 

Kako ističe Ljubomir, dunja se suši 5 sati, breskva 8, kruška i jabuka po 8, čips jabuke se suši 5 sati, šljiva 24 sata. Po rečima Ljubomira veliku pomoć imaju od gradske opštine Mladenovac, oni im pomažu  da nastupaju na ovakvim manifestacijama.

Svoje proizvode osim na sajmovima, prodaju i  u prodavnicama zdrave hrane, a i osluškuju želje kupaca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

25.01.2024.

Jelena Tanasković: Država ove godine daje istorijski i rekordno 119 milijardi u budžetu

23.01.2024.

U četvrtak počinje međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

26.05.2023.

Završena najveća smotra agrara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca