Subvencije kako na državnom tako i na opštinskom nivou

Prva ovogodišnja radionica „Preduzetnštvo u agrobiznisu“ na kojoj je stotinak poljoprivrednika bilo u prilici da više čuje o aktuelnim subvencijama kao i o ponudama osiguranja održana je danas u zgradi opštine u Gornjem Milanovcu.

Radionica je bila prilika da poljoprivrednici ovog kraja iz prve ruke dobiju informacije o subvencijama kako republičkim tako i opštinskim, o potrebi i povoljnostima u osiguranju, o čemu su sa njima razgovarali organizatori radionice predstavnici Dunav osiguranja, Agropressa i Gornjeg Milanovca.

Predsednik opštine Dejan Kovačević,  rekao je da za poljoprivredu značajan rad kancelarije za podršku poljoprivrednicima koja postoji već četiri godine i ima dobre rezultate,  a istakao je i da je podrška poljoprivredi strateško opredeljenje.

On je rekao da je ove godine planirano iz opštinskog budžeta 55 miliona dinara kao subvencija poljoprivrednicima i da će  taj iznos rasti u naredne četiri godine.

Opština nudi subvencije za poljoprivrednu proizvodnju koja je specifična za teritoriju opštine kao što su voćarstvo i stočarstvo, a nudi se i dodatna subvencija za osiguranje jer na državnu subvenciju od 70 odsto dodaje još opštinsku subvenciju od 10 procenata.

Kovačević je istaskao da se u 2018. godini samo četiri domaćinstva osiguralo, a da je prošle godine već broj bio 80 domachinstava.

„Očekujemo u ovoj godini da to dupliramo jer je 80 odsto polise plaćheno od države i opštine i ostaje još samo da 20 odsto polise plati poljoprivredni proizvođač“, kaže Kovačević i dodaje da živimo u vremenu kada ne možemo da unapred da znamo šta može da nas zadesi pa se treba osigurati.

Tako poljoprivredni proizvođača bude zaštićen i iako bude štete dobije bar ono što uložio, kaže on.

Vukašinović  Miloljub iz Pranjana proizvodi voće,  ima zasad kajsija na 1,5 hektara i oko 80 ari šljive i što se njega tiče, kaže, osiguranje je obavezno.

„Retko koja godina u Pranjanima da prođe bez grada, u zadnje tri godine ga je bilo, i zato osiguravam evo već cćetiri – pet godina godine u Dunavu, realno je osiguranje i sve je pravo“, kaže on.

 

Dodaje da planira da širi zasade i da će i to osigurati pogotovo sada kada mu država i opština vraćaju 80 odsto.

„Nelogično je neosigurati na taj povraćhaj sredstava, jer da nema osiguranja posle grada ne bi imao ništa, ni u preradu rod nije mogao da ide, tako da nisam osigurao ne bi mogao nastaviti proizvodnju“, kaže Vukašinović.

Dodaje da bi i sankcionisao one koji ne osiguraju na ove uslove gde država i opsština zajedno vrate 80 odsto sredstava.Aleksandar Dragojlović regionalni koordinator za osiguranje poljoprivrede Dunav osiguranja rekao je da ljudi u ovom kraju treba da shvate da je osiguranje preka potreba jer područje pripada sedmoj od 10 klasa kada su u pitanju opasnosti od grada.

„Veoma je osetljivo i veoma izloženo gradu i drugim opasnostima, pa je izražena i potreba za osiguranjem i proizvođači treba više da razmišljaju u tom pravcu“, rekao je on.

U ovom području karakteristična je voćarska proizvodnja, uglavnom su to šljive, maline, i kajsije.

Dragojlović kaže  da je premija koju proizvođač plaća za vagon šljive na vrednost od 250.000 dinara koje bi pokrilo osiguranje, sa  povratima od 80 odsto – između 6.000 dinara i 10.000 dinara.

Dodaje da je premija za tonu maline, sa povratima, od 5.000 do 6.000 dinara, što ocenjuje kao povoljno.

Osiguranje poljoprivrede je prošle godine bilo u velikom rastu što je ohrabrujuće rekao je direktor Glavne filijale Dunav osiguranja u Čačku  Dragan Filipović.

„ Budi se svest naših osiguranika i mi očekujemo da će se rast osiguranja poljoprivrede nastaviti i 2020. godine“, rekao je on.

Dodaje i da je bilo više od 40 miliona dinara isplaćenih  šteta od strane Dunav osiguranja.

„Mi ćemo se kao i svake godine ponašati lojalno prema našim osiguranicima, da li će biti veća fakturisana premija ili šteta  to naše osiguranike ne treba da opterećuje, već oni samo treba da uđu u osiguranje kako bi zaštitili svoju imovinu“, rekao je on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.06.2023.

Budžet od 66 miliona dinara za razvoj poljoprivredne proizvodnje

21.10.2022.

Aleksandra Đorđević: Samo pčelar pčelara može da razume

07.07.2022.

Kompanija „Dunav“ za dobrobit svih nas

26.05.2022.

Osiguranjem useva do sigurne i ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

22.09.2021.

Naši poljoprivrednici umesto da osiguraju useve, i dalje sa zebnjom gledaju u nebo

28.08.2021.

Poljoprivrednicima u Kolubarskom okrugu „Dunav“ isplatio 50 miliona dinara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca