Svi oni koji će juće a i danas krenuli put Dorćol placa, osim što će uživati u mirisima i ukusima testa, moći će i da saznaju kao se prave testa, kolači, gibanice, hleb od spelte.
„Testival“ je zamišljen tako da bude edukativnog, takmičarskog, izložbenog, ali i humanitarnog, kao i inkluzivnog karaktera. Tokom prvog dana festivala, posetioci su imali prilike da uživaju u mirisima paste i domaćih peciva, ali i da probaju interesantne proizvode Udruženja žena „Etno konac“ iz Ražnja, koji je dobio tu privilegiju da bude počasni grad gost „Testivala“.
„Bez obzira na veliki pritisak na malog, individualnog poljoprivrednog proizvođača postoji jedan broj domaćinstava i gazdinstava koji pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka u proizvodnji i pripremi hrane, na način kako su to generacije pre njih činile, istakao nam je Dejan Ilić, jedan od ogranizatora Festivala, i dodao: Odlučili smo se za ovaj Festival jer je tema jako visoka i inspirativna. Izlagači su raznovrsni, najviše ima onih koji ručno prave testenine, proizvođače sa organskom hranom, a i knedle sa šljivama, ručno rađene. Opština Ražanj je počasni gost, i oni su predstavili crepulju koju su posetioci mogli da probaju. Ovo je tek početak, trudićemo se da trajemo i da bude svake goidine sve više posetilaca.
Dejan Stambolić iz Ražnja nam je istako da je ovaj Festival pravi pogodak, i da je zadovoljan, ostvario je puno kontakata, i nada se da će opet biti pozvan na ovaj Festival.
Za sam kraj, od preko 20 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda koliko ih učestvuje na „Testivalu“, biće upriličeno proglašenje najboljeg izlagača i dodela nagrada.