Ukras za svaku terasu

Ilustracija: Muškatle, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Muškatle, foto: Svetlana Kovačević

Muškatle su veoma izdržljive biljke i lake za negu. Cvetaju u proleće, leto, pa i za vreme toplih jesenjih dana. Veoma su popularne cvetnice i ukrašavaju terase, balkone…

Muškatle se uzgajaju se zbog raznobojnih cvetova, mogu se saditi u saksijama i lejama. U toplim predelima cvetaju gotovo neprestano.  Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umereno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage. Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena.

Poželjno je da se gaje u manjim saksijama, kako bi se zemljište osušilo između zalivanja. Dovoljan broj rupa na saksiji dobro reguliše odvođenje suvišne vode.

U toku leta, u kasnijim podnevnim časovima, muškatle mogu da se prskaju odstajalom vodom. Ukoliko su noći hladne, ova mera nege nije preporučljiva. Da bi imale što lepši i grmolik rast potrebno je muškatlama povremeno kratiti vrhove izdanaka. Precvetale cvetove i cvetne stabljike treba redovno uklanjati.

Muškatle se razmnožavaju uzimanjem reznica sočnih biljaka, najbolje leti. Reznice se stavljaju u topao, peščani kompost, ali vodite računa da on bude umereno i dovoljno vlažan. Neke vrste muškatli razmnožavaju se i semenom. Potrebno je da seme bude sveže, jer muškatla relativno brzo gubi klijavost.

Za  prihranu preporučuje se  rastvor vode i joda: potrebno je kap povidon joda dodati u 1 litar vode, i 50 ml rastvora politi po unutrašnjim zidovima posude za cveće.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca