Kako se leči anemija kod svinja

Ilustracija: svinja sa prasadima, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: svinja sa prasadima, foto: Domaćinska kuća

Anemija predstavlja ozbiljan problem u prasadi u periodu mlečne ishrane, pošto mleko krmača sadrži veoma male količine gvožđa.

Do ovoga dolazi zato što je u svinja transfer gvožđa kroz placentu do fetusa ograničen. Zato što su rezerve gvožđa u organizmu prasadi pri rođenju nedovoljne za normalnu sintezu hemoglobina, u toku prvih nekoliko dana života od izuzetnog je značaja obezbeđenje dostupnih izvora gvožđa. U prasadi koja su lišena dopunskih izvora gvožđa dolazi do razvoja anemije u toku nekoliko dana, tako da prasad postaju bleda, slava i ispoljavaju ubrzano disanje.

Oralno davanje gvožđa može biti u formi tableta ili dreniranjem, mada je efikasniji način davanja gvožđa pomoću intramuskularnih injekcija kompleksa gvožđa i dekstrina. Dodavanje 150miligrama gvožđa prasadima starim 2-3 dana, dok se druga injekcija daje u starosti prasadi od oko 3 nedelje, obezbeđuju dovoljne količine gvožđa u telesnim tkivima za normalnu sintezu hemoglobina, sve dok se sa konzumiranjem suve hrane ne obezbedi adekvatno snabdevanje gvožđa.

Većina uobičajenih hraniva za svinje sadrže značajne količine gvožđa, mada je uobičajena praksa uključivanje fero soli u mineralni premiks za većinu kategorija svinja.

Nedostatak joda u obrocima svinja se manifestuje rađanjem prasadi bez dlake, slabih ili mrtvih. Dodavanje obroku svinja u porastu i odraslih svinja 0,4 % jodirane soli, koja sadrži 0,07 % joda, prevenira sve simptome deficita.