Veliki dan za srpsko pčelarstvo

Ilustracija: Sa otvaranja pogona, foto: Dobrica Jevremović
Ilustracija: Sa otvaranja pogona, foto: Dobrica Jevremović

Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači otvoren je  danas, a crvenu vrpcu presekli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Rača Nenad Savković i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da je nakon mnogo truda i rada ispunjeno obećanje i napravljena prva srpska kuća meda.

Pogon koji će omogućiti udruženim pčelarima lakši plasman proizvoda, bez posrednika, prostire se na gotovo 1.600 kvadratnih metara, a ima kapacitet za prijem i pakovanje meda od oko 3.000 tona godišnje.

Pogon će pakovati konvencionalni med, kao i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži.

Predsednik SPOS-a, Rodoljub Živadinović,  istakao je da konačno pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike, kako kaže, koji mogu da vide da je ovako nešto moguće.

Pčelari Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) predstavljaju model svim drugim poljoprivrednim proizvođačima kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika

Izgradnja pogona sa opremom i troškovima finansiranja Pogona od osnivanja i početka gradnje do sada je koštala preko 1,5 miliona evra.

Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje Pogona za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra, što će se investirati naredne godine.

Površina Pogona je 1.590 kvadratnih metara bruto, odnosno oko 1.415 neto.

Кapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je oko 3.000 tona godišnje.

Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica.

 

Godišnja proizvodnja meda iznosi od 6 do 11 hiljada tona. Med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju.

Izvoz meda u EU neprekidno raste poslednjih 10 godina i kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje.

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova, i ima tradiciju dugu 123 godine.

Povezano

Iz ove kategorije