Vreme je za višnjevaču

Ilustracija: višnja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: višnja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

 

Sastojci:

1 kg višanja

400 gr šećera

oko 1 l domaće rakije ili ruma

Uveliku teglu poređajte višnje,  koje ste prethodno dobro oprali i očistili od peteljki.

Nakon toga, sipajte šećer preko višanja..

U sve dodajte oko 100 ml obične vode ( 4 – 5 kašika bi, zapravo trebalo da bude dovoljno ).

Teglu ostavite na suncu da stoji mesec dana. Najbolje bi bilo da je ne zatvarate, već da stavite tanjirić preko, jer je potrebno da voće promešate povremeno.

Nakon mesec dana, nalijte teglu rakijom. Dobijeni liker prespite u čiste flaše, a voće možete iskoristiti za pripremu nekog kolača.

Ukoliko želite, domaći liker od višanja možete spremati i sa rumom, umesto rakije.