Kako je najbolje zalivati papriku

Ilustracija: Superiorova paprika
Ilustracija: Superiorova paprika

Navodnjavanje sistemom “kap po kap” je jedan od savremenijih načina navodnjavanja paprike. Navodnjavanje kapanjem je često i lagano dodavanje vode zemljištu pomoću kapljača postavljenih na cevovodu, pri čemu se obavlja lokalno vlaženje i u okvašenom profilu se održava visoka vlažnost zemljišta. Sistem može biti snabdeven opremom za automatsko uključivanje i isključivanje, jer je tako lakše održavati vlažnost zemljišta na nivou PVK. Značajna prednost ovim načinom navodnjavanja je mogućnost dodavanja vodotopivih đubriva kroz sistem-fertirigacija, pa se istovremeno obavlja prihrana i navodnjavanje.

Ako se kao način navodnjavanja primenjuje veštačka kiša, treba koristiti fine rasprskivače, kako ne bi došlo do povrede delova biljaka i preteranog sabijanja zemljišta. S obzirom da paprici ne odgovara kvašenje preko lišća, svakako da su bolji načini navodnjavanja brazdama, potapanjem a najbolji i svakako najskuplji način je navodnjavanje sistemom “kap po kap”.

Najčešće greške koje se dešavaju u navodnjavanju paprike su kasno započinjanje s navodnjavanjem, kada su simptomi nedostatka vode na biljkama već vidljivi. Takođe je pogrešno navodnjavanje samo površinskog sloja, tada se korenov sistem razvija u plićem sloju, i zbog slabije ukorenjenosti biljke su osetljivije na nedostatak vode i biljnih hraniva.

Povezano

Iz ove kategorije