Kako napraviti kajsijevaču

Rakija od kajsija je voćna rakija, dobijena fermentacijom kljuka (dobijen muljanjem ploda kajsije) i destilacijom prevrelog kljuka.

Tehnološki postupak, za spravljanje kajsijevače odličnog kvaliteta, se odvija u sledećim operacijama:

– berba plodova,

– muljanje plodova,

– alkoholna fermentacija,

– destilacija i

– odležavanje i finalizacija rakije.

Dobar kvalitet rakije se može očekivati samo ako se berba plodova kajsije obavi kada su plodovi u zrelom i prezrelom stanju. Plodovi u prezrelom stanju dostižu maksimalan procenat šećera i imaju jako izraženu aromu, koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju. U uslovima domaćinstva za spravljanje rakije kajsijevače uglavnom se koriste plodovi sakupljeni ispod stabala kajsije, odnosno plodovi koji zbog svog lošeg izgleda ili usled mehaničkih oštećenja nemaju komercijalni značaj kao sveže ili prerađeno voće.

Veoma je važno, pre muljanja, odstraniti natrule i trule plodove kako ne bi došlo do neželjene promene arome buduće rakije. Muljanje kajsija treba obaviti muljačom čiji su valjci obloženi gumom i dovoljno razmaknuti tako da se plodovi muljaju, a koštica ostane neizlomljena i neoštećena. Poželjno je koštice potpuno odvojiti kako se iz njih tokom fermentacije ne bi izdvojilo puno sastojaka koji daju nepoželjni miris (gorki badem). Radi bržeg i ujednačenijeg vrenja moguće je u ovoj fazi kljuku dodati kvasce.

Kako bi se vrenje nesmetano odvijalo, preporučuje se dodavanje vode kljuku zbog njegove gustine. Sudovi u kojima se vrši alkoholna fermentacija kljuka moraju biti zatvoreni, poklopcima ili polietilenskim folijama, kako ne bi došlo do gubitka aroma i alkohola i kako se ne bi povećao sadržaj kiselina. Potrebno je tokom vrenja vršiti svakodnevno mešanje kljuka. Tokom vrenja treba posebno obratiti pažnju na tempeturu vrenja. Optimalna temperatura je 20-22°S. Nakon završetka alkoholne fermentacije što pre obaviti sledeću operaciju – destilaciju prevrelog kljuka, čijim dužim stajanjem buduća rakija gubi na kvalitetu.

Rakija kajsijevača treba da sadrži 40-45 vol% etanola jer je tada na ukusu harmonična i pitka, i do izražaja dolazi fina aroma vrste. Visokim sadržajem alkohola, koji na ukusu dominira i deluje paleće, aroma može biti maskirana. Odležavanjem destilata, bar godinu dana, rakija dobija na ukupnom kvalitetu. Nakon odležavanja, finalizacija rakije se vrši svođenjem etanola na željenu jačinu omekšalom vodom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.12.2023.

Ovo tržište je nova prilika za srpsku rakiju

25.07.2023.

Golijska suza – eliksir mladosti

06.03.2023.

Suva šljiva i rakija iz Mačve put Evrope i Amerike

30.12.2022.

O njoj se ispredaju priče i mitovi

26.12.2022.

Dobra rakija od zdravog voća

15.12.2022.

Kako napraviti dobru lozovaču

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca