Zdravo osveženje u letnjim danima

Ilustracija: lubenica, foto: pixabay
Ilustracija: lubenica, foto: pixabay

Obično se smatra da lubenica sadrži samo vodu i osvežava kada su velike vrućine. Laicima nije poznato da lubenica, pored tečnosti, sadrži dosta vitamina i minerala i da značajno doprinosi našem zdravlju.

Lubenica je veoma pogodna za ishranu u toku leta, jer nam nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine.

Lubenica sadrži mnoge nutrijente koji pozitivno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Likopen, osim što je dobra prevencija za određene tipove malignih oboljenja, snižava i holesterol i krvni pritisak.

I drugi nutrijenti (vitamini A, B6 i C, kao i magnezijum i kalijum) pozitivno utiču na zdravlje srca.

Ublažava zapaljenske procese u telu i posledice oksidativnog stresa

Zapaljenski procesi u organizmu su jedan od faktora rizika za mnoge hronične bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju likopena i vitamina C, lubenica ima snažna protivupalna svojstva.

Likopen pozitivno utiče i na zdravlje mozga, dokazano je da usporava progresiju Alchajmerove bolesti, a važan je i za prevenciju makularne degeneracije oka.

Degeneracija makule je bolest središnjeg dela mrežnjače (makule) koje se obično javlja kod starijih osoba, i koje za posledicu ima gubitak vida u središtu vidnog polja.

Lubenica je korisna namirnica, prirodni lek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), pa je preporučujemo u ishrani.

Tokom leta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, lubenica nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca