Čuvanje breskve

Ilustracija: breske u hladnjači, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: breske u hladnjači, foto: Domaćinska kuća

Breskve se čuvaju kraće vreme i to samo interventno. U zavisnosti od sorte, stanja zrelosti i uslova. Čuvanje može potrajati 2-6 nedelja. Određivanje vremena berbe breskve dosta je delikatno
i nije toliko objektivno kao kod jabuke i kruške. Za transport na duža rastojanja i čuvanje u hladnjači breskva se obično bere prema osnovnoj boji pokožice ploda, ređe prema čvrstini mezokarpa. Prema istraživačima sorta Halle bere se pri čvrstini mesa 45-48 N/cm2 (4,5-5,9 kg/cm); Elberta – 49-62 N/cm2 ; Red Haven – 45-58 N/cm2 itd.
Sorte breskve za industrijsku preradu obično se beru trešenjem pri čvrstini ploda 62-71 N/cm2
Breskva se čuva na –1 do 1°C i relativnoj vlažnosti vazduha 90 % u hladnjačama sa NA (normalna atmosfera) do 4 nedelje. Sorte osetljive na niske temperature čuvati na 0°C do 1°C. U KA (kontrolisana atmosfera) se čuvaju do 6 nedelja, na –1 do 0°C, 3-5 % CO2 i 1-2 % O2. Što se duže čuvaju pogoršava se kvalitet plodova. Ukoliko se breskve beru u punoj zrelosti mogu se čuvati najduže 2-3 nedelje. Predugo čuvanje plodova breskve postaju brašnjavi, bljutavi i nastaje tamnjenje mesa oko koštice.

Povezano

Iz ove kategorije