Proređivanje plodova breskve

U proizvodnji breskve, proređivalje plodova je vrlo važna pomotehnička mera, koja praktično predstavlja dopunu rezidbi na rod, jer se njome reguliše rodnost, s ciljem poboljšanja osobina ploda kako krupnoće tako i kvaliteta.

Breskva se razlikuje od većine vrsti voćaka po izuzetno visokom stepenu oplođenja, odnosno zametanja plodova, koji se u zvisnosti od sorte i uslova gajenja, kreću u rasponu 60–80–90 %. Ako bi se održali svi zametnuti plodovi, onda bi se to negativno odrazilo na kvalitet ploda i prinos, a s obzirom na to da bi u tom slučaju došlo do disproporcije između vegetativne i generativne mase, smanjeno bi bilo i diferenciranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu, kao i opšti vegetativni prirast. Zato je proređivanje plodova važna i neophodna operacija u savremenom gajenju breskve.
Proređivanje mora da se obavi pravovremeno, da bi efekti ove mere bili veći. Ono se može obavljati za vreme cvetanja i posle zametanja ploda. Proređivanje cvetova se kao mera primenjuje samo u područjima u kojima je isključena pojava prolećnih mrazeva. Najčešće se obavlja proređivanje plodova, jer daje bolje rezultate. Sa proređivanjem plodova se najpre počinje kod ranih sorti breskve, a zatim kod srednje ranih, pa tek onda kod poznih i vrlo poznih sorti.

Sa proređivanjem se počinje kada plodići breskve budu veličine lešnika, što se kalendarski dešava u periodu od 20. aprila do 15. maja. Pri proređivanju prvo se odbacuju plodovi blizanci, oštećeni, zaostali u porastu, naspramni i plodovi sa zasenjenih mesta.

Za hemijsko proređivanje koriste se različita hemijska sredstva: amonijum-dinitro ortokrezolat, naftilsirćetna kiselina (ANA) itd. Neki autori navode zadovoljavajuće rezultate upotrebom preparata Armothin u toku cvetanja breskve, pri 50% otvorenih cvetova, kao i znatno slabije efekte ako se ovo sredstvo primeni krajem cvetanja.
I pored navedenih i drugih rezultata, na problemu hemijskog proređivanja plodova breskve još mnogo mora da se radi, da bi se sa potpunom sigurnošću ova metoda koristila u proizvodnoj praksi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca