Koje su prednosti špalirskog gajenja kornišona

Špalirsko gajenje smanjuje potrebu za radnom snagom, bera je lakša, učinak veći, smanjen zamor radnika, ( plodovi su pristupačniji za berbu, odignuti od zemnjišta i lakše uočavaju i čistiji su). Pri gajenju na zelji, svaki ili svaki drugi dan, biljka se pomera, okreće, što dovodi do mehaničkih povreda i oštećenja. Jako značajno da pri špalirskom gajenju produžuje se period vegetacije, takođe ima i uticaja na visinu prinosa. Zaštita je efikasnija, pruža se mogućnost prskalicama i atomizerima tretman svakog dela biljke.

Špalirski način iziskuje značajna ulaganja prilikom podizanja konstrukcije, stubova, (oko 3000 po ha), dolaze na svaka 4 m u špaliru, (dužina špalira po ha iznosi oko 6000 m). Potrebna je i noseća žica i mreža kao i potpore za biljke.

Kao nedostatak špalirskog gajenja kornišona predstavlja smaljena relativna vlažnost vazduha u pređenju gajenja na zemlji. (kornišon ima povećane potrebe za vlažnost vazduha u fazi plodonošenja). Nedostatak vazdušne vlage je izražen ako se koristi sistem kap po kap i primena folije – neizostavna u savremenom načinu gajenja. Delimično ovaj problem možemo da nadoknadimo ako gajimo kukuruz ili neku visoku kulturu koja će smanjiti strujanje vazduha a samim tim zadržaće se viša vlažnost vazduha. Primena mikro rasprskivača može da nadoknadi potrebe u vlažnosti vazduha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.09.2022.

Da li se kupuju kornišoni i odakle stižu

23.06.2021.

Kako do dobrih kornišona

10.08.2020.

Ovo su preparati za plamenjaču krastavca

06.02.2019.

Gde će se najviše gajiti kornišoni

03.07.2018.

Evo kako najbolje uspevaju kornišoni

12.03.2018.

Na 10 ari prinos 6,5 tona

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca