Vreme je da ovo uradite u voćarstvu

Ilustracija: kalemljena grančica, foto: pixabay, foto: Tom
Ilustracija: kalemljena grančica, foto: pixabay, foto: Tom

Kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak potrebno je uraditi na vreme, najčešće u periodu od početka avgusta do kraja septembra. Prvo se kaleme kajsije i šljive a potom kruške, trešnje, višnje i breskve, jabuke i dunje. Za kalemljenje na spavajući pupoljak kalem grančice treba skidati neposredno pre kalemljenja. Najbolje je uzimati sa umatičenih voćnih stabala.Važno je voditi računa o debljini podloge i grančice sa koje se skida pupoljak. Koristiti pupoljke sa kalem grančica slične debljine, jer će na taj način bolje srasti podloga i plemka i bolji će biti prijem kalem okaca. Birati zrele grančice koje se nalaze na periferiji krune. Sa vršnog i bazalnog dela ne uzimati kalem okca , sa vršnog dela ne uzimati kalem okca jer su nedovoljno odrvenela a na bazalnom delu pupoljci nisu dobri i slabiji je procenat prijema.

U nedostatku padavina , 10 do 15 dana pre kalemljenja, rastilo sa podlogama zaliti da bi se kora bolje odvajala od drveta. Potom pripremiti podloge za kalemljenje, očistiti od lišća i bočnih grančica na visinu 15-25 cm a potom na na očišćenom delu na 10-15 cm od zemlje , napraviti uzdužni presek dužine oko 3 cm i poprečno presek oko 1 cm u vidu slova ,,T,,Tupim delom noža odvojiti koru od drveta i ubaciti pod koru kalem okce.Kalem okce izeti sa kalem grančice tako što se oštrim nožem kora zaseče na 1,5cm ispod osnove pupoljka i polako skida pupoljak sa korom i tankim slojem drveta do 1 cm iznad pupoljka.Ukoliko je dužina kore veća i ne ulazi u napravljeni presek na podlozi , onda se višak odseče da bi pupoljak dobro nalegao pod koru.Pupoljak se uveže 1 cm iznad i oko 2 cm ispod pupoljka , specijalnim gumicama za tu namenu.

Nakon 10-15 dana proveriti prijem kalemova.  Ako se deo lisne drške koji je ostavljen na kalem okcu odvoji i otpadne znak je da je pupoljak primljen a ako je žilav i teško se odvaja od pupoljka znak je da se nije primio.

Povezano

Iz ove kategorije