Da li će poskupeti svinjsko meso

Ilustracija, tov svinja, foto: Domaćinska kuća

Uprkos trenutnoj stagnaciji svinjsko meso moglo bi da poskupi za 20 dinara po kilogramu, što bi izazvalo porast cena u radnjama za sedam do osam odsto, piše Politika. Cene mesa na stočnim pijacama u Srbiji ostale su gotovo identične u odnosu na avgust prošle godine.

To, kako se navodi, može da se zaključi na osnovu izveštaja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) za 2019. i 2020. godinu.

„To mirovanje cena u poslednjih mesec i po dana rezultat je problema u trgovanju između EU i Kine. Koliko sam obavešten, ta situacija je nedavno razrešena. Očekuje se da krene izvoz pa tako i veći rast cena. To će se odraziti i na nas“, kaže Vukoje Muhadinović, vlasnik Industrije mesa „Topola“.

Proizvođači, ističu da su cene prasadi čak i niže u odnosu na 2019.

Prema njihovim predviđanjima, najpre će poskupeti svinjsko meso, za oko 20 dinara po kilogramu.

To može da se očekuje u naredna dva meseca.

„Kako će se to odraziti na maloprodaju zavisi od marži, ali očekivano je da u maloprodaji to poskupljenja bude od sedam do osam odsto“, smatra sagovornik Politike.

CENE U MALOPRODAJI

Kilogram svinjetine u domaćim marketima kreće se od 430 do 540 dinara po kilogramu, prenosi portal Cenoteka. Trenutna manja tražnja, dodaje Muhadinović, pripisuje se uticaju pandemije.

Nestašicu na svetskom tržištu od 25 odsto svinja, kaže, najvećim delom je prouzrokovala afrička kuga i desetkovanje stočnog fonda u Kini zbog pojave te bolesti.

„Kina bi za nas bila spas. To je veliko tržište i mi praktično imamo kapacitete da opskrbimo jedan njihov grad“ smatra Muhadinović.

Eurostat je nedavno objavio da je cena mesa u Evropskoj uniji u 2019. godini bila najviša u Austriji.

 

Prema istim podacima, Srbija je bila na 67,4 odsto evropskog proseka.

Od zemalja u okruženju, cene mesa bile su najniže u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji  i iznosile su 61,8 odsto prosečne cene u Evropi.

Povezano

Iz ove kategorije