Rast osiguranja na teritoriji ovog grada

Sa ciljem da ukažu na značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine gazdinstva, predstavnici kompanije „Dunav osiguranje“ obišli su  poljoprivrednike sa teritorije Kraljeva kojima, kako je rečeno, ta lokalna samouprava, mimo subvencija Vlade Srbije od 40 odsto, trošak osiguranja subvencioniše sa 50 odsto što znači da poljoprivrednik izdvaja svega 10 odsto cene osiguranja.

To je, prema rečima direktora GFO „Dunav osiguranje“ u Kraljevu Željka Kosovca, dovelo do rasta osiguranja na teritoriji tog grada, odnosno broja osiguranih površina i životinja.

Primenjujući subvencije Vlade Srbije i lokalne samouprave cena osiguranja za hektar jabuke sa prosečnim prinosom od 40.000 kilograma iznosi samo 30.000 dinara, dok za jedno grlo goveda, koje košta 150.000 dinara, premija osiguranja sa subvencijama košta 1.500 dinara“, rekao je Kosovac.

Precizirao je da je GFO „Dunav osiguranje“ Kraljevo samo u 2019. godini isplatilo 23.777.505 dinara odštete za 222 štete na usevima i 8.987.885 dinara odštete za 178 šteta kada je reč o životinjama.

Istakao je da „Dunav osiguranje“, kao lider u osiguranju poljoprivrede, nudi osiguravajuću zaštitu za sve vrste gajenih kultura od osnovnog rizika grada, požara, udara groma, ali i od dopunskih rizika oluje, poplave, prolećnog mraza.

Pored useva, naveo je da se u okviru poljoprivrede osiguravaju i životinje, a predmet osiguranja životinja su zdrava i sposobna grla za određenu namenu koja moraju imati znak obeležavanja (žig, markicu, ime).

Osiguranje se, pojasnio je, odnosi na uginuće ili prinudno klanje od rizika nesrećnog slučaja i bolesti (osim bolesti koje se suzbijaju po zakonu) i dopunskih rizika kao što je gubitak pri porođaju, gubitak priplodnosti i drugih posebno ugovorenih rizika u skladu sa specifičnostima proizvodnje.

Kosovac je rekao da cena osiguranja poljoprivredne proizvodnje, baš zbog znatnih rizika koji je prate u svim segmentima i fazama proizvodnje, nije nimalo zanemarljiv trošak za poljoprivrednike.

S tim u vezi, istakao je da je izuzetno važno to što su Vlada Srbije, kao i lokalne samouprave, pre nekoliko godina donele odluku da subvencionišu trošak osiguranja i na taj način pomognu poljoprivrednicima.

Kosovac je primetio da svake godine sve više poljoprivrednika prepoznaje interes u osiguranju svoje proizvodnje i pozvao sve poljoprivrednike da poklone poverenje kompaniji „Dunav osiguranje“ koja, istakao je, svojim potencijalima, stručnim kadrom i materijalnim sredstvima može potpuno adekvatno da odgovori njihovim zahtevima.

Među poljoprivrednicima kraljevačkog kraja koji su prepoznali značaj osiguranja je i Miloš Kostović iz sela Bukovica koji u tom i obližnjem selu Dedevci na površini od nekoliko hektara ima zasade više vrsta voća, a najviše jabuke.

Polisu osiguranja je sa „Dunav osiguranjem“ zaključio 2003. godine, a kako kaže saradnja sa tom kompanijom je dobra.

Za sve te godine nismo imali nesporazuma ni problema. Saradnja traje punih 17 godina na obostranu korist i zadovoljstvo“, rekao je on i izrazio zadovoljstvo zbog pomoći koju poljoprivrednicima pružaju Vlada Srbije i Grad Kraljevo.

Prema rečima predsednika Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva Dragana Čorbića, ta lokalna samouprava iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za razvoj poljoprivrede i istakao da, mimo subvencija Vlade Srbije od 40 odsto, trošak osiguranja subvencioniše sa 50 odsto što znači da poljoprivrednik izdvaja svega 10 odsto cene osiguranja.

Kada smo krenuli, 30 do 40 poljoprivrednika je to koristilo, a od 2014. godine smo, kao Grad, krenuli sa promocijom i naši poljoprivrednici su uvideli značaj osiguranja“, rekao je on i dodao je prošle godine ukupan broj osiguranih poljoprivrednika bio 490.

Naglasio je da je Iz gradskog budžeta za regres za premiju osiguranja ove godine planirano 25 miliona dinara i dodao da prijave za osiguranje traju do 15. novembra.

Prošle godine je, kaže, za tu svrhu utrošeno takođe 25 miliona, s tim da je dato još milion i po dinara kako bi svi poljoprivrednici bili isplaceni.

Istakao je da Kraljevo planira da svake godine izdvaja sve više sredstava za poljoprivredu jer im je ta privredna delatnost, naglasio je, u vrhu prioriteta.

Tokom posete kraljevačkom kraju, predstavnici kompanije „Dunav osiguranje“ obišli su i gazdinstvo Milomira Tošovića iz mesta Gornji Lađevci, direktora i suvlasnika firme „Kotlenik promet“ koja je osnovana 1990. godine.

Tada su, kaže, počeli sa proizvodnjom junadi, junjećeg mesa, svinja, stočne hrane za sopstvene potrebe i suvomesnatih proizvoda.

„Intenzivnom proizvodnjom junećeg mesa bavili smo se do 2013, 2014. godina kada smo tu proizvodnju smanjili, ali smo povećali proizvodnju svinja, odnosno svinjskog mesa“, rekao je on.

Kapacitet proizvodnje svinja im je, kaže, oko 10.000 na godišnjem nivou, junadi do 1.000, svinjskog mesa oko 2.300 tona, junjećeg mesa oko 1.000 tona, a suvomesnatih proizvoda oko 1.500 tona.

Pre tri godine su, dodao je, krenuli i sa proizvodnjom mleka, a proizvode beli sir, kajmak, kačkavalj i jogurt.

Firma „Kotlenik promet“ zapošljava oko 220 ljudi i ima oko 20 maloprodajnih objekata od čega osam marketa i 12 mesara u kojima plasiraju oko 50 odsto svojih proizvoda.

Tošović je istakao da je osiguranje proizvodnje uslov da bi na bezbedan način mogao da se planira rast i razvoj, pogotovo kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, bilo da je u pitanju ratarska ili stočaraka proizvodnja.

Od kako smo počeli da se bavimo ovim poslom, svoju proizvodnju i gazdinstvo, odnosno objekte osiguravamo u “Dunav osiguranju”. To je za nas jedina osiguravajuća kuća, poštujem je i o njoj imam izuzetno misljenje jer sve što smo sa njima radili je na visokom nivou“, istakao je Tošović i pozvao poljoprivrednike da polisu osiguranja zaključe upravo sa „Dunav osiguranjem“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.10.2023.

Kraljevački Muzej slatka  

19.01.2023.

Na gazdinstvu Veselinović sve kao iz bajke

07.07.2022.

Kompanija „Dunav“ za dobrobit svih nas

26.05.2022.

Osiguranjem useva do sigurne i ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

02.05.2022.

Javni oglas za dodelu podsticajnih sredstava

06.04.2022.

AKOV – Za dobru rakiju su potrebne godine, posvećenost i znanje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca