Kako gajiti ljiljan

Ilustracija: cvet ljiljana, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: cvet ljiljana, foto: Domaćinska kuća

Zbog svog očaravajućeg cveta, ljiljan je oduvek bio esencijalni deo svakog vrta. Ovaj ljupki cvet raspolaže širokim rasponom veličina i oblika. Mami svojim opojnim mirisom i različitim finesama boja poput nežno bele, crvene, jarko narandzaste, a može se naći i u nijansama smeđe i crne.

Ljiljan je biljka iz roda Liliaceae, poreklom iz Azije i severne Afrike, a mogu se naći i u Evropi. Broji oko 90 najrazličitijih vrsta.

Ovaj cenjeni cvet poznat je i pod grčkim nazivom krin. Pored svoje neizmerne lepote koja krasi svaki prostor, ljiljan je čest motiv u simbolizmu, mitologiji i heraldici.

Ne treba ga gajiti posle karanfila ili ruža zbog povećanog sadržaja soli jer štetno utiče na ljiljane. Kod pripreme zemljišta treba treba uneti na 4-5kg/m2 sagorelog stajnjaka uz dodatak mešanog mineralnog đubriva NPK. U toku vegeracije se vrše još dva prihranjivanja lako topivim azotnim đubrivom:prvo prihranjivanje pet nedelja nakon sadnje a drugo tri nedelje nakon cvetanja. Sadnja se odvija u leje 1 metar širine,pokrivaju se slojem zemlje od 6- 8cm jer se žilice nalaze iznad lukovice i moraju biti pokrivene.Razmak sadnje se razlikuje zbog više faktora:sorte,veličine lukovice,vremena sadnje,objekta…itd. U zavisnosti od veličine lukovica količine se kreću od 120 do 50 lukovica po 1m2. Krupnije lukovice daju krupnije cvetove i sa većim brojem cvetova u cvasti. U zaštićenom prostoru kod jesenje sadnje temperatura treba da se kreće od 15-17°C.

Pri višim temperaturama u toku zimske sadnje pospešuje se veetativni rast,dok cvetni delovi zaostaju u rastu i stradaju od isušivanja. Nasuprot tome gajenje pri nižim temperaturama povoljno se odražava na kvalitet cveta mada se vreme proizvodnje produžava. Od samog početka zahtevaju mnogo vode i redovno zalivanje,naročito u prvim nedeljama posle sadnje.

Obavezna mera nege je provetravanje nakon zalivanja,biljke se prosuše do mraka kada se objekti po pravilu zatvaraju.

Zaliva se klasičnom metodom, ali bi trebalo da se izbegava voda iz česme, jer prevelika količina hlora i krečnjaka šteti samom cvetu.  Najbolje je koristiti kišnicu zbog svoje mogućnosti da apsorbuje sve organske, hranjive materije iz vazduha potrebne biljci. Ukoliko niste u mogućnosti da skupljate kišnicu, adekvatna zamena može biti i odstajala voda sobne temperature.

 

Provetravanje štiti biljku od bolesti koje bi znatno umanjile kvalitet cvetova i prinos. Cvetanje traje od 3 – 4 nedelje jer neujednačeno niču i rastu. Pravo vreme berbe je kada počinju da pokazuju boju na donjim pupoljcima. Ljiljani se dele u sedam sekcija a one se dele na manje grupe,ukuljučujući i hibride. I Azijske vrste i hibridi, II Martagon – hibridi, III Candidum – hibridi, IV Američki vrste i hibridi, V Loniflorum – hibridi, VI Trubasti ljiljani i hibridi, VII Orjentalne vrste i hibridi.

Povezano