Sorta maline sa visokim prinosima

Ilustracija: maline, foto: Domačinska kuća
Ilustracija: maline, foto: Domačinska kuća

Enrosadira je remotantna ( dvorodna) sorta maline, veoma prinosna, krupnih, svetlocrvenih plodova, prijatnog ukusa i duže trajašnosti plodova u svežem stanju.

Ovo je srednje bujna sorta maline sa prilično uzdignutim izdancima, kojima se lako manipuliše. Sadnja izdanaka obavlja se u jesen ili proleće, uglavnom na razmaku 0.3 x 2 metra ( što je oko 15.000 sadnica  po hektaru). Ukoliko se sadi u visokim plastenicima, preporuka je razmak 0.25 m x 1.6 m ( oko 25.000 sadnica po ha), za maksimalno iskorišćenje prostora.

Preporuka je da se izdanci vezuju u špalir sa 3 žice, i sa 4-5 žica za naslon, zbog velike količine roda koji je potrebno održati što dostupnijim za ubiranje. Na jesen, po završetku branja, izdanci se prekrate do zemlje i sklone sa parcele, ili se ostavljaju za proleće, vezujući u špalir 3-4 kom. po dužnom metru, u kom slučaju pristižu za branje u maju mesecu.

Nakon završenog branja se prekrate stari, a u međuvremenu izbijaju novi izdanci, koji daju plodove od kraja jula pa do kasne jeseni.

Enrosadira poseduje odličnu tolerantnost na bolesti. Preporučuje se sadnja do 1000 m nadmorske  visine jer na većim nadmorskim visinama kasno pristiže na branje i značajno se smanjuju prinosi, izuzev ukoliko se radi proizvodnja u visokim plastenicima koji će ubrzati rast i produžiti sezonu branja.

Ova sorta sazreva krajem jula i traje do kasne jeseni, odnosno do prvih mrazeva, a u plastenicima do decembra. Na proređenim prošlogodišnjim izdancima uz intenzivnu ishranu može se ostvariti prolećno branje, koje je oko 60 % od količine jesenjeg branja. Na taj način, početak ubiranja bio bi krajem maja na otvorenom ili početkom maja meseca u visokim plastenicima.

Enrosadira ima veoma krupne plodove, prosečne mase 7 grama, kompaktnog je oblika, sjajne svetlocrvene boje i veoma dobrih skladišnih osobina u svežem stanju. Ukus ploda je izrazito prijatan, blagokiseo i veoma sladak sa posebno izraženom aromom.

Ukoliko se obezbedi sortno čist, sertifikovani i zdravstveno ispravni sadni materijal, za sada uvozom licenciranih sadnica iz Italije,  uz adekvatno izabrano zemljište, i uz primenu svih agrotehničkih mera, u prosečnoj godini, u punom rodu može se obezbediti prinos 25-30 t po hektaru. U intenzivnoj proizvodnji u prolećnom i jesenjem branju prinosi mogu i preći 40 t/ha.

Proizvodnja u visokim plastenicima sa bočnim provetravanjem osigurava prinose preko 45 t/ha, uz visok kvalitet plodova, a na taj način i visoku cenu i siguran plasman.

Enrosadira je tražena sorta maline u svetu za svežu i konzumnu upotrebu, posebno isporučenom u malim pakovanjima. Plodovi mogu biti sveži do 12 dana na temperaturi od 2-4 stepena S. Odlično podnosi transport na udaljenija tržišta ( pr. EU i Rusije). Uz dobru organizaciju berbe, moguće je brati za 20-30 % brže od drugih sorti, jer su plodovi veoma dostupni za branje.

U generalnom utisku, ovo je veoma kvalitetna sorta za profitabilno gajenje maline.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije