Bolesti jesenjih ruža

Ilustracija: jesenje ruže,Foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jesenje ruže,Foto: Svetlana Kovačević

Jesenje ruže ili jesenke, kako ih još zovu, vole sunce, pa ih nemojte stavljati ni saditi na mesto u senci. Idealna temperatura je 7 stepeni. Pred zimu treba ukloniti precvetale cvetove, stabljike skratiti na 20 cm, a krajem sezone, biljka se seče gotovo do zemlje.

Raznobojne hrizanteme u jesenjim danima najlepše ukrašavaju bašte i druge prostore ili izviruju iz saksija i žardinjera. Hrizantema se može gajiti tokom cele godine, ali je kod nas karakteristična za jesenje cvetne aranžmane.

Hrizanteme kao i sve druge biljke mogu da napadaju bolesti, od kojih su najznačajnije: pepelnica, smeđa i bela rđa.

Pepelnica na hrizantemi najčešće se javlja u vidu beličaste navlake, napada sve zelene površine. Napadnuti delovi nisu u mogućnosti da vrše fotosintezu, vremenom se suše i otpadaju. Hemijski način zaštite, to jest tretman fungicidima, kao što su Systhane, Flint plus, Sekvenca su neizostavni.

Smeđa rđa najkarakterističniji simptomi ove bolesti su tamne fleke, izrasline na lisnoj površini. Širenje zaraze se može sprečiti redovnim provetravanjem u plastenicima, to jest smanjenjem vlažnosti vazduha. Od hemijskih sredstava mogu se koristiti Ridomil gold, Dithane

Bela rđa – Prenosi se sadnim materijalom. Bolest se manifestuje na listovima na licu lista žućkaste pege, a na naličju bele pege koje se kasnije nekrotiraju i list se suši. Za hemijsku zaštitu možemo koristiti Mankozeb i Bravo 720 SC. u slučaju jače zaraze napadnute biljke treba odstraniti.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca