Proizvodnja cveća u plastenicima, da li je isplativa

Ilustracija: cveće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: cveće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević

Proizvodnja cveća je najlepša grana poljoprivrede ali i najskuplja. Zahteva veliki utrošak novčanih sredstava i ljudskog rada. Troškovi podizanja plastenika su različiti i zavisi pre svega od konstrukcije plastenika (širine,visine, udaljenosti stubova tj. opterećenja pod snegom i brzine vetra koju plastenik može da izdrži), vrste folije (dupla na naduvavanje ili jednoslojna), načina otvaranja plastenika (krovno, bočno ili čeono), stepena automatizacije (automatsko otvaranje krovova ili bočnih strana, naduvavanje plastenika kod duplih folija). Kada je reč o materijalu konstrukcije pocinkovane konstrukcije sa visokim standardima kvaliteta koštaju od 20-25 €/m2 dok konstrukcija od krivljenog profila gvožđa košta od 8-15€/m2. Takođe početnim troškovima treba dodati i opremu za navodnjavanje koja može da košta i do 15000 € kao i troškove alata i mehanizacije neophodne u plasteničkoj proizvodnji. Znatan trošak predstavlja i grejanje, gde je opet skuplja varijanta ukoliko se plastenici greju na drva, a nešto jeftinije je grejanje na slamu.

Ova proizvodnja zahteva angažovanje cele porodice i često se i vezuje za porodični biznis, ali u pojedinim delovima godine potrebno je i dodatno uposliti sezonske radnike. Cvećarska proizvodnja mora imati unapred obezbeđen plasman, jer kada cveće dospe za branje ne postoji mogućnost dugoročnog čuvanja od propadanja već se u kratkom roku moraju obezbediti kupci.

Ipak ova grana poljoprivrede može da bude i isplativa naročito ako se iskoriste mogućnosti izvoza cveća. Poslednjih godina beleži se porast gazdinstava koja se bave plasteničkom cvećarkom i cvećarskom proizvodnjom na otvorenom.

Povezano

Iz ove kategorije