Koliko je soja bitna u ishrani životinja

Ilustracija: soja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: soja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Visoka proizvodnja mleka krava zahteva i kvalitetna hraniva. Kod takve ishrane posebno su interesantna hraniva koja su bogata energijom i proteinima. Jedno od takvih hraniva je sojino  zrno i produkti koji nastaju njegovom preradom.

Kada je u pitanju sojino zrno, mora se imati u vidu, da ono pored visoke biološke proteinske vrednosti u sebi sadrži i nepoželjne materije koje smanjuju njegovo iskorišćavanje. Najznačajnije nepoželjne materije u sirovom zrnu soje  smatraju se inhibitori proteaza. To su materije proteinske prirode koje svojim prisustvom u digestivnom traktu zaustavljaju aktivnost enzima, što dovodi do poremećaja varenja. Različite vrste  i kategorije životinja posebno reaguju na prisustvo inhibitora. Naročitu osetljivost ispoljavaju mlade životinje, jer one imaju nedovoljno razvijen odbrambeni mehanizam.
Preživari su daleko manje osetljivi te se soja lakše primenjuje u njihovoj ishrani.
Uklanjanje nepoželjnih materija je složen i težak posao. Pažnja se mora posvetiti temperaturi, vremenu toplotnog izlaganja, pritisku i vlagi. Odgovarajućim temperaturnim izlaganjem nastaju hemijske promene u soji koje se odražavaju na njeno iskorištenje. Stoga, termički tretman zrna soje mora se sprovoditi po strogoj propisanoj tehnologiji koja strogo definiše uslove uz korišćenje odgovarajuće opreme. Ovakav zahtev se nikako nebi trebao izvoditi priručnim sredstvima što je u praksi čest slučaj. Kvalitetno termički obrađeno sojino zrno ispoljilo je pozitivan efekat u pogledu količine i kvaliteta mleka. Iz tog razloga, poslednjih godina, u zemljama sa visokom proizvodnjom mleka značajno je poraslo korišćenje termički obrađeno sojino zrno.
Interesantno je istaći da i sirovo sojino zrno može ući u dnevni obrok muznih krava do10 %. U tom slučaju obrok mora biti dobro izbalansiran i prvenstveno je treba koristiti u ranoj laktaciji. Ovakva informacija bi trebala da podstakne proizvođače mleka na ukljućivanje soje u svojoj ratarskoj proizvodnji kako bi u mogli obezbediti ishranu krava muzara sa ovako visoko vrednim hranivom. Za bliža i preciznija uputstva neophodno je da se obratite savetodavnoj službi za stočarstvo.

Povezano

Iz ove kategorije