Hleb kao amajlija

Dragana Bamdad , po profesiji profesorka srpskog jezika, je pre dve godine  došla  u Šumadiju.  Kupila je kuću  u selu  Đuriselu, kod Kragujevca, i tako počela da se bavi proizvodnjom hleba.

Banija je moj rodni kraj, rođena sam  u Dvoru na Uni, priča nam Dragana.

– Istorija ovaj hleb piše malim, a ja ga slovim velikim slovom – kaže Dragana, i nastavlja  Tain je ime, a sve što ima ime traje.

Tain je tradicionalni hleb napravljen od specifične mešavine raženog i belog brašna, koja je mogla da traje dugo. Ova specifična mešavina brašna davala je snagu i gipkost srpskim vojnicima u borbi, a mešana je ne sa starim, očvrslim kvascem, već sa kvasnim testom.

Svojom odanošću ognjištu pokazali su nam da je Hleb svetinja u Srba, a Tain  je srpski vojnički  hleb.

Ilustracija: Dragana Bamdad , foto: Arhiva D.B.
Ilustracija: Dragana Bamdad , foto: Arhiva D.B.

Kada ga je bilo – jeli su ga u malim zalogajima, a kada ga nije bilo – s velikom čežnjom i željom. Zato je naša sloboda ovako skupa.

Mešen je od Srpsko – turskih ratova, a najviše se pamti od 1912. do  1918. godine,  a potom je izbrisan iz naše istorije i izgubljen sa naših trpeza.

Karakteristika taina je da se teško kvari. U muzeju u Pirotu čuva se jedan pečen 1912, sledovanje vojnika Alekse Zdravkovića iz Pirota. – Aleksi Zdravkoviću je majka ispekla prvi ratni hleb i zavetovala ga da ga ne pojede, verujući da će ga njen zavet u ovom hlebu sačuvati i jeste. Kuršum je završio u čututuci i više puta zviždao oko njega, ali Aleksa je preživeo i vratio,  posle šest punih godina rata.

Ilustracija: Tain hleb, foto: Dragana B.
Ilustracija: Tain hleb, foto: Dragana B.

-Pravim ga ručno, svaki posebno, po starom narodnom receptu ( 70% raženo i 30% belo pšenično) od organskog vodeničnog brašna, a može biti obogaćen semenkama, biljem, suvim šljivama, medom, malinama i orasima, ističe Dragana.

U furuni ,u jednoj turi, može da se ispeče oko 50 hlebova.

Tain hleb po Draganinim rečima može da  traje deset dana i  duže, ako se drži na hladnom mestu i ako nema direktan izvor toplote ili vlage.

„Zavičajno“ nudi klasičan Tain od raženog brašna, od raženo – speltinog (70%) i potpuno (100%) integralni TAIN.

Tu su i TOMIN i TOPLIČKI od starih sorti kukuruza i spelte (100% integralni) TEŽAČKI i DUKAT (40%) i KURUZA kao bezglutenski i beskvasni naš tradicionalni hleb od 100% šarenog projinog brašna.

Slatki Taini su moderan proizvod tradicionalnih sastojaka, slobodarskog duha i običaja našeg naroda koji je voleo da  kombinaciju hleba i voća.

Tako SLOBODARSKI neguje maline u srpskom hlebu, kao i vrhunski KEKA ratluk od malina, takođe starinjske recepture iz 1936.

NARODNI slatki je kombinacija suvih šljiva, meda i oraha.

Proizvodi se isporučuju na adrese u Novom Sadu jednom nedeljno. Dostava iznosi 150 din.

Od 9.septembra Tain možete naći u „Ateljeu Ukusa“, specijalizovanoj prodavnici domaće hrane, na Karađorđevom trgu 1, u Zemunu.

Ваше „Завичајно – хлеб наш насушни“

zavicajno.srbija@gmail.com

0658199989

https://m.facebook.com/story.php…

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca