Mladima pomoć iz EU

Mladi poljoprivrednici u Srbiji moći će lakše da dođu do sredstava iz donatorskog programa IPARD II Evropske unije i da dobiju veće iznose pomći, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja.

Na incijativu Evropske komisije biće izmenjeni Sektorski sporazum sa Vladom Srbije, program IPARD II i Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi to bilo omogućeno, navedeno je u publikaciji “ IPARD na dlanu“.

Izmene se odnose na definiciju pojma mladi poljoprivrednik što je do sada bila osoba mlađa od 40 godina u trenutku dobijanja sredstava IPARD -a, a ubuduće che to biti poljoprivrednik mladji od 40 godina u trenutku podnossenja zahteva za odobravanje projekta, navelo je Ministarstvo u informaciji dostavljenoj Tanjugu.

Ovim izmenama omogućeno je mladima koji su na granici ove starosne dobi da ostvare dodatnih pet procenata bespovratne podrške na ukupnu vrednost investicije, piše u informaciji.

Dodaje se da će mladim poljoprivrednicima takođe biti olakšano podnošenje zahteva za korišćenje IPARD programa uz mogućnost za ostvarenje većeg iznosa pomoći.

Najavljena je i preraspodela sredstava sa neodobrenih mera na meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i meru 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, za koje postoji najveće interesovanje, navelo je Ministarstvo.

To će omogućiti da korisnici sredstava za manje investicije u oblasti seoskog turizma dobiju podršku iz budžeta Srbije za projekte vrednosti do 20.000 evra, a preko tog izinosa iz IPARD programa, dodaje se u informaciji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.07.2024.

Ministar Martinović: Neophodna što bolja edukacija potencijalnih korisnika IPARD programa

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

28.05.2024.

IPARD poziv za Meru 1 produžen do 21. juna

21.05.2024.

IPARD III – dobra mogućnost za kvalitetnu poljoprivredu

15.05.2024.

Poljoprivredni sajam – kapije otvorene od 18. do 23. maja

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca