Dekorativno sobno cveće

Ilustacija: Bužićni kaktus, foto: pixabay
Ilustacija: Bužićni kaktus, foto: pixabay

Božićni kaktus je dekorativno sobno cveće, koje se lako prilagođava uslovima gajenja u zatvorenom prostoru. Božićni kaktus, poznat i kao kaktus decembar, cveta u januaru mesecu. Mesec dana pre Božića, biće primetni vrhovi listova kako počinju da rastu. Vrhovi postaju vremenom tamniji, kada dolazi do formiranja pupoljaka. U vreme Božića, pupoljci se otvaraju i formiraju lepe ljubičaste cvetove, koji će pružiti toplinu ovom prazniku.

Ova biljka voli dosta svetlosti. Optimalna temperatura za gajenje kaktusa je od 10 do 20 °C. Kako bi kaktus imao dosta cvetova, preporučeno je biljku držati u prostorijama gde temperatura ne pada ispod 18 °C.

Božićnom kaktusu neće prijati često presađivanje, pošto ima osetljiv koren. Zemljište treba dobro pritisnuti oko korena, i prekriti zemljom do mesta gde je i pre bio u zemlji. Sadnja se obavlja posle faze cvetanja. Ovu biljku je najbolje presaditi u keramičku saksiju, jer se u plastičnim vlaga i voda duže zadržavaju, od čega biljka može uvenuti.

Božićni kaktus je veoma osetljiv tokom cvetanja. Zato stručnjaci savetuju da kada se pojave pupoljci nikako ga ne trebate premeštati. U protivnom, može doći do nepravilnog formiranja, pa i potpunog odbacivanja cvetova.

Za razliku od drugih kaktusa, on ne spada u cveće koje voli sunce. Te je idealno mesto polica pored prozora na istočnoj ili zapadnoj strani. Na taj način dobiće dovoljno svetlosti za pravilan rast, a opet biće zaštićen od jakog podnevnog sunca. Optimalna temperatura za čuvanje je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih, a leti i do 24 stepena.

 

Povezano

Iz ove kategorije