Ovo je potrebno znati prilikom rezidbe

S obzirom da se bližimo početku proleća i kretanju vegetacije, voće treba pripremiti za taj period. Pored agrotehničkih i rezidba kao pomotehnička mera među aktivnostima zauzima veoma visoko mesto.
Poznato je da se zimska rezidba može obavljati tokom perioda mirovanja, od opadanja lista pa sve do kretanja vegetacije. Savetuje se da se rezidba ne obavlja ukoliko su temperature niže od 0°C, zbog mogućih izmrzavanja svežih preseka i drugih nepoželjnih posledica.

Početak rezidbe zavisi od voćne vrste. Dok se sa rezidbom jabuke i kruške može početi nakon opadanja lišća, sa rezidbom šljive, višnje, trešnje, breskve treba krenuti kasnije. Zaključujemo da prednost u ovom poslu treba dati jabučastom voću, dok koštičavo voće treba rezati kasnije, pre početka vegetacije, kako bi izbegli loše posledice usled uticaja niskih temperatura. Završetak zimske rezidbe treba biti do početka vegetacije.
Mnogo je bolje i efikasnije rezidbu raditi po toplijem vremenu, zato što to pogoduje voću, a odgovara i radnoj snazi.
Rezidbu je veoma važno raditi na osnovu rodnih pupoljaka, kako nestručno izvedena rezidba nebi dovela do značajnog smanjenja prinosa.

Ponekad, posebno kod jabučastog voća, iako pupoljci odokativno izgledaju da su rodni, to ne mora da znači, pa je najbolje rezidbu raditi na osnovu analize pupoljaka. Pod njom se podrazumeva dolaženje do procenta rodnih pupoljaka, što direktno uslovljava intenzitet rezidbe. Na intenzitet pored toga utiče i željeni rod, kao i starost voća.
Ako je voćka prethodne proizvodne godine slabije rodila, onda treba vršiti oštriju rezidbu, jer će u toj sezoni bolje roditi.

Oštra rezidbe ide naspram bujnosti i roda.

Oštro prema rodu znači da orežemo i izbacimo puno rodnog potencijala, ako vidimo da je rodnost visoka, da imamo puno rodnih pupoljaka, ili da je slab porast, onda primenimo oštru rezidbu kako bismo tu rodnost smanjili, do nivoa koji nam je potreban, da ostvarimo kvalitet i prinos, ali ne previše plodova po stablu.
Oštro prema porastu znači da ukoliko je porat jak trebamo oštro da orežemo, ali samo u situaciji kada imamo i neke druge mere primenjene, kao što je to podrezivanje korenovog sistema. Jer ako oštro orežemo nešto što je veoma bujno, opet ćemo imati preteranu bujnost.
Umerenu jačinu i intenzitet rezidbe uspostavljamo ako je i rodnost određenog voća umereno pripremljena, dok ako je rodnost manje primetna i pripremljena od ocekivanog nastoji se da se ostavi, a rezidbom uklone vodopije, krive ili ostale nerodne grane. U svakom slučaju važno je rasteretiti stablo nepotrebnog i nekorisnog za proizvodnu sezonu, održavajući ujedno uzgojni oblik.

Prilikom rezidbe voditi računa o potrebama i potencijalu određene sorte, kao i o načinu rađanja, tj. na kojim rodnim granama i grančicama ta zastupljena sorta daje rod. Koristiti alat dezinfikovan, skladan preseku grane ili grančice.
Jače preseke odmah dezinfikovati, a zaštitu voća raditi odmah nakon rezidbe.

Napomena: Iz preventivnih razloga, u cilju smanjenja prisustva bolesti i štetočina, prvo treba odraditi mehaničko čišćenje zasada, zavisno od potrebe i trenutnog stanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca