Aplikacija DDOR TERRA ubrzava postupak isplate štete

Ilustracija: Sa Konferencije za medije u Metropolu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa Konferencije za medije u Metropolu, foto: Svetlana Kovačević

DDOR TERRA je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima koji od sada mogu da na svom pametnom telefonu imaju pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i da brzo i lako prijave štetu na svom polju ili voćnjaku. Aplikacija je razvijena sa Institutom BioSens, evropskim liderom u razvoju agrotehnoloških rešenja i koristi najsavremenije GIS (Geografski informacioni sistem) modele za prijavu i procenu štete upotrebom satelitskih fotografija i naprednih filtera za odabranu parcelu sa osiguranim usevima ili plodovima, te prati njihov rast i napredak do termina za žetvu. Čitav aplikativni sistem obezbeđuje jasniju procenu rizika, a u slučaju štete preciznije kvantifikovanje gubitaka. Na ovaj način, pored brzine i tačnosti, DDOR TERRA ubrzava postupak procene i likvidacije štete, izjavio je Giorgio Marchegiani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, na Konferenciji  za medije koja je danas održana u hotelu Metropol.

Ilustracija: Giorgio Marchegiani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, FOTO: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Giorgio Marchegiani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, FOTO: Svetlana Kovačević

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u protekloj godini isplatilo je 28.100 zahteva za  podsticaje osiguranja i za to je izdvojeno 1.250.000.000 dinara. Novac je kao i ranijih godina plaćen Uprave za trezor, na namenski račun poljoprivrednika. U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju maksimalna površina na kojoj se može ostvariti povraćaj premije osiguranja u iznosu od 40% odnosno u maksimalnom iznosu od 70% plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza. Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine. Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja,“ rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svom obraćanju.

Profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens i dodao: “Kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparetnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade šteta i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede. Pionirski poduhvat koji su zajednički realizovali DDOR i BioSens ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi.”

Povezano

Iz ove kategorije