Izabrano najbolje poljoprivredno gazdinstvo i tri mlada poljoprivrednika

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sinoć je nagradilo  najbolje poljoprivredno gazdinstvo i najboljeg mladog poljoprivrednika u  Srbiji.

Sponzori  takmičenja su, NLB Komercijalna banka, DDOR osiguranje,  Syngetna, AgroTech i MK Group.

Na konkursu se prijavilo 150 učesnika, 15 je ušlo u uži izbor.

-Želimo da istaknemo značaj poljoprivrede u našoj zemlji kao i da istaknemo kvalitetne proizvode i proizvođače koje imamo.” Poruka je da srpska sela ne smeju da ostanu prazna, istako je Aleksandar Milovanović, generalni sekretar Udruženja mladih poljoprivrednika, i dodao:

-Cilj izbora je promocija poljoprivrede i rada u poljoprivredi ,a samim tim i prikazivanje dobrih priča ljudi koji vredno rade na srpskim poljima, želimo da prenesemo iskustva iz Evrope u našu zemlju . Dosta zemalja EU organizuje ovakav izbor, tako da smo i mi došli na ideju da ovako nešto organizujemo.

 

Foto: Privredna komora Vojvodine

Srbija je agrarna zemlja poljoprivreda je naš brend mi smo kroz ovaj projekat , hteli da pokažemo da je poljoprivreda održiva i da poljoprivrednici mogu da žive od svog rada.

Najbolji mladi poljoprivrednik je  Radivoj Lagudžin iz Iđoša, koji se bavi rasadničkom proizvodnjom. Rasadnik Dorijat se bavi proizvodnjom ukrasnog bilja i drveća, izvođenjem radova na ozelenjavanju. Kako je istakao Radivoj poljopreivreda mu je osnovni izvor prihoda, cela porodica se bavi poljoprivredom,  imaju  5 stalnih i 10 zaposlenih radnika. Bave se i ratarstvom,  voćarstvom, gazdinstvo se prostire na 50 ha.   Dobijenih 300,000,00 iskoristiće za kupovinu mašine za dalju proizvodnju, želi da  smanjenji upotrebu herbicida,i da radi  kompostiranje.

Foto: Privredna komora Vojvodine

Prvo mesto osvojio je Aleksandar Žilić, iz sela Martinci kod Sremske Mitrovice. Proizvodnjom smo počeli da se bavimo 2016. godine kada smo kupili jednu kravu, a ubrzo posle toga i drugu zbog interesovanja i prodaje naših proizvoda.Trenutno imaju 14 krava na gazdinstvu, i u posao su najviše uključeni supruga Nada i Aleksandar.

“Što se tiče dalje proizvodnje želja nam je da idemo ka napred na poboljšanju i usavršavanju našeg kvaliteta i postizanju što više novih proizvoda. A što se tiče samog plasmana proizvoda presudni cilj za to će upravo biti kvalitet koji će sami kupci da osete i na taj način se iskreno nadamo dobrom plasmanu robe, kazao je  je Aleksandar idodao: Bez poljoprivrede nema života, i od dobijenog novca će kupiti mašinu za presovanje sira.

Drugo mesto osvojio je Bojan Cenić, iz sela Dublje kod Svilajnca, bavi se vinogradarstvom i voćarstvom. Poljoprivreda mu je osnovni izvor prihoda, novac će iskoristiti za aparat za destilaciju.

Treće mesto osvojio je Slaviša Stojković, iz Male Reke, u podnožiju Jatrebca, bivši agrarni novinar, rođeni beograđanin. Pre četiri godine  vratio se na selo odakle mu je otac. Primarno zanimanje im je bavljenje seoskim turizmom, a obrađiju i 6,5 ha zemlje.

Biljana Petrović, direktora  NLB Komercijalne banke za agro i mikro klijente , istakla je prilikom uručivanja nagrada: Najbolja banka  za najbolje gazdinstvo, i dodala:

Nama su bitni poljoprivrednici, posebno mladi poljoprivrednici. Sa Udruženjem sarađuju od 2015. godine kada su krenuli na prvo studijsko putovanje, saradnja se nastavila. Tu  gde su poljoprivrednici tu je i NLB Komercijalna banka.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) je osnovano 2015. godine. Ono okuplja i zastupa interese mlаdih ljudi, koji se bave i koji žele da se bave poljoprivredom.

Organizovan je kao forum za komunikaciju i dijalog između mladih poljoprivrednika, državnih i Evropskih donosioca odluka, osnovni cilj SUMP-a je jačanje i promocija mladog poljoprivrednika i inovativnog poljoprivrednog sektora.

SUMP je osnovan po uzoru na postojeća udruženja mladih poljoprivrednika u Evropskoj Uniji i član je Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.10.2023.

Za mladog poljoprivrednika nagrada milion dinara

10.07.2023.

DDOR: Paket mera kojim bi umanjio opterećenje klijenata

03.07.2023.

Mladim poljoprivrednicima 28 miliona dinara

23.05.2023.

Dva i po miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje

18.05.2023.

Sunoko prvi sertifikovao održivu proizvodnju šećera

12.05.2023.

DDOR osiguranje predstaviće svoju ponudu na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca