Izabrano najbolje poljoprivredno gazdinstvo i tri mlada poljoprivrednika

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sinoć je nagradilo  najbolje poljoprivredno gazdinstvo i najboljeg mladog poljoprivrednika u  Srbiji.

Sponzori  takmičenja su, NLB Komercijalna banka, DDOR osiguranje,  Syngetna, AgroTech i MK Group.

Na konkursu se prijavilo 150 učesnika, 15 je ušlo u uži izbor.

-Želimo da istaknemo značaj poljoprivrede u našoj zemlji kao i da istaknemo kvalitetne proizvode i proizvođače koje imamo.” Poruka je da srpska sela ne smeju da ostanu prazna, istako je Aleksandar Milovanović, generalni sekretar Udruženja mladih poljoprivrednika, i dodao:

-Cilj izbora je promocija poljoprivrede i rada u poljoprivredi ,a samim tim i prikazivanje dobrih priča ljudi koji vredno rade na srpskim poljima, želimo da prenesemo iskustva iz Evrope u našu zemlju . Dosta zemalja EU organizuje ovakav izbor, tako da smo i mi došli na ideju da ovako nešto organizujemo.

 

Foto: Privredna komora Vojvodine

Srbija je agrarna zemlja poljoprivreda je naš brend mi smo kroz ovaj projekat , hteli da pokažemo da je poljoprivreda održiva i da poljoprivrednici mogu da žive od svog rada.

Najbolji mladi poljoprivrednik je  Radivoj Lagudžin iz Iđoša, koji se bavi rasadničkom proizvodnjom. Rasadnik Dorijat se bavi proizvodnjom ukrasnog bilja i drveća, izvođenjem radova na ozelenjavanju. Kako je istakao Radivoj poljopreivreda mu je osnovni izvor prihoda, cela porodica se bavi poljoprivredom,  imaju  5 stalnih i 10 zaposlenih radnika. Bave se i ratarstvom,  voćarstvom, gazdinstvo se prostire na 50 ha.   Dobijenih 300,000,00 iskoristiće za kupovinu mašine za dalju proizvodnju, želi da  smanjenji upotrebu herbicida,i da radi  kompostiranje.

Foto: Privredna komora Vojvodine

Prvo mesto osvojio je Aleksandar Žilić, iz sela Martinci kod Sremske Mitrovice. Proizvodnjom smo počeli da se bavimo 2016. godine kada smo kupili jednu kravu, a ubrzo posle toga i drugu zbog interesovanja i prodaje naših proizvoda.Trenutno imaju 14 krava na gazdinstvu, i u posao su najviše uključeni supruga Nada i Aleksandar.

“Što se tiče dalje proizvodnje želja nam je da idemo ka napred na poboljšanju i usavršavanju našeg kvaliteta i postizanju što više novih proizvoda. A što se tiče samog plasmana proizvoda presudni cilj za to će upravo biti kvalitet koji će sami kupci da osete i na taj način se iskreno nadamo dobrom plasmanu robe, kazao je  je Aleksandar idodao: Bez poljoprivrede nema života, i od dobijenog novca će kupiti mašinu za presovanje sira.

Drugo mesto osvojio je Bojan Cenić, iz sela Dublje kod Svilajnca, bavi se vinogradarstvom i voćarstvom. Poljoprivreda mu je osnovni izvor prihoda, novac će iskoristiti za aparat za destilaciju.

Treće mesto osvojio je Slaviša Stojković, iz Male Reke, u podnožiju Jatrebca, bivši agrarni novinar, rođeni beograđanin. Pre četiri godine  vratio se na selo odakle mu je otac. Primarno zanimanje im je bavljenje seoskim turizmom, a obrađiju i 6,5 ha zemlje.

Biljana Petrović, direktora  NLB Komercijalne banke za agro i mikro klijente , istakla je prilikom uručivanja nagrada: Najbolja banka  za najbolje gazdinstvo, i dodala:

Nama su bitni poljoprivrednici, posebno mladi poljoprivrednici. Sa Udruženjem sarađuju od 2015. godine kada su krenuli na prvo studijsko putovanje, saradnja se nastavila. Tu  gde su poljoprivrednici tu je i NLB Komercijalna banka.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) je osnovano 2015. godine. Ono okuplja i zastupa interese mlаdih ljudi, koji se bave i koji žele da se bave poljoprivredom.

Organizovan je kao forum za komunikaciju i dijalog između mladih poljoprivrednika, državnih i Evropskih donosioca odluka, osnovni cilj SUMP-a je jačanje i promocija mladog poljoprivrednika i inovativnog poljoprivrednog sektora.

SUMP je osnovan po uzoru na postojeća udruženja mladih poljoprivrednika u Evropskoj Uniji i član je Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.05.2024.

DDOR osiguranje i Agencija za bezbednost saobraćaja udruženi za bezbednost vlasnika traktora

31.03.2024.

Obuka za poljoprivrednike

07.03.2024.

NLB Komercijalna banka: Snaga pojedinca u promovisanju održivih koncepata

19.12.2023.

Čadež: MK Grupa najbolji primer održivog razvoja

11.10.2023.

Za mladog poljoprivrednika nagrada milion dinara

10.07.2023.

DDOR: Paket mera kojim bi umanjio opterećenje klijenata

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca