Moćno čisti organizam

Ilustracija: biljka rastavić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: biljka rastavić, foto: Svetlana Kovačević

Rastavić je  retka biljka u narodu  poznata pod imenom Konjski Rep zbog karakterističnog izgleda ali i snage koju nosi sa sobom. Oni koji beru ovu biljku, veliku pažnju obraćaju da je ne oštete  kako bi se sačuvala za naredne godine.

Raste na vlažnim i močvarnim mestima, kraj potoka, reka, raste i pored pruga, na peskovitivim livadama i neobradjenom zemljištu.

Za lek se koriste samo iglice u suvom ili svežem stanju.

Rastavić ili preslica (Equisetum arvense) veoma je bogat mineralima, na prvom mestu silicijumom, elementom koji pojačava vezivno tkivo, jača kosti, kosu i nokte i deluje protiv artritisa. Rastavić sadrži i saponin ekvizetonin, flavonske heterozide, vitamin C, tanin i gorke supstance.

Rastavić se u biljnoj medicini koristi prvenstveno kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. Upravo zato važi za jedan od najboljih biljnih lekova protiv celulita i masnih naslaga koje se nagomilavaju u predelu bokova i zadnjice.

Čaj od rastavića je proveren narodni lek za mokraćne kanale i bubrege. Rastavić u kombinaciji sa glogom i matičnjakom preporučuje se i ljudima koji pate od visokokg krvnog pritiska (zbog svog diuretičnog delovanja).

Čaj od rastavića uglavnom možete pripremiti tako što za litar čaja prelijete ključalom vodom četiri do pet supenih kašika rastavića. Nakon pola sata, čaj procedite i možete ga piti. Ovaj napitak pije se i kad je hladan, a najbolje je konzumirati ga nakon jela.

U svrhu čišćenja organizma, čaj od ove biljke mogu koristiti i zdrave osobe količinom najviše od 2 dcl dnevno u trajanju od 10 dana. Ovakve tretmane primenjivati 3-4 puta godišnje.

Povezano

Iz ove kategorije