Kako gajiti zumbule

Ilustracija: Zumbul, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Zumbul, foto: Domaćinska kuća

Zumbul je višegodišnja lukovica koja u baštama može trajati i dvadeset godina. Visine je oko 30 cm. Cvetovi su u grozdastim cvastima s više od 20 različitih boja. Biljka ima karakterističan prijatan i intenzivan miris. Voli osunčan i ocedit položaj. Široka primena, jake i mirisne boje prava je preporuka za ovu biljku. Vrlo dekorativna u saksijama i žardinjerama.

Zumbul se lako gaji, a osim zbog mirisa, popularan je i zbog lepih cvetova,  bele,  žute, bledonarandžaste, ljubičaste, plave i nežnoružičaste, sve do crvene.

Lukovice zumbula sade se u jesen u vrtu, ili u saksije koje treba ostaviti unutra. Najviše im odgovara zemlja bogata humusom koja dobro propušta vodu. Lukovice saditi  na dubinu od 15 do 20 santimetara, da bi bile bezbedne od zimskih mrazeva, i sa razmakom između njih od 15 do 20 santimetara. Dobro  ih treba utisnuti u zemlju tako da ne ostane rupa ispod lukovice, da ne bi došlo do truljenja korena. Koren je veoma osetljiv i ako se u toku presađivanja oštete već razvijene žile, one se neće regenerisati, pa će doći do zastoja u rastu, a kod većih oštećenja i do propadanja.

Ohladite lukovice 8 do 10 nedelja u frižideru. Postavite lukovicu u staklenu čašu sa dnom okrenutim nagore, tako da voda ne dodirne dno lukovice. Neka svaka lukovica stoji na hladnom i tamnom mestu sve dok ne vidite masu korena kako plutaju u vodi i izrastak od 7.5-10 cm sa cvetnim pupoljkom kako izlazi iz centra. Kada se pojavi ovaj izrastak, pomerite lukovicu na sunčano mesto i gledati nivo vode da bi bili sigurni da se održava. Za nekoliko nedelja imaćete predivan cvet – zumbul u kući. Kako lukovica zumbula koristi svu svoju energiju tokom procesa forsiranja, možete jednostavno odbaciti lukovicu nakon što cvet uvene.

Ilustracija: Zumbul, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Zumbul, foto: Domaćinska kuća

Zumbul sadnja u kontejneru:

Napunite posudu sa saksijskim zemljištem dobrog kvaliteta. Uverite se da kontejner ima odvod, tako da zemlja može dobro da se ocedi. Stavite posudu na mesto gde će primiti puno sunce. Iskopajte rupe oko 18. do 20 cm duboke i posadite lukovice sa razmakom od oko 10 cm. Zalijte lukovice temeljno posle sadnje. Budite sigurni da zemlja odvodi vodu dobro, tako da lukovice ‘’ne sede’’ u stajaćoj vodi na dnu posude.

Ne zaboravite da tokom sađenja u saksiju ostavite dovoljno mesta da se zumbulu razviju korenčići (petnaestak centimetara). S obzirom na uspešnost njegovog razvitka, tokom zime saksiju unesite unutra da Vam cvet ne bi uvenuo od hladnoće.

Zumbul tokom svog rasta traži obilno zalivanje, pogotovo zato što mu idealno mesto zahteva veliku izloženost suncu. Najbitnije je zaliti ga odmah nakon sadnje ili presađivanja i od tada održavati zalivanje na svakih par dana.

Posle cvetanja zumbula, kada lišće uvene, preporučuje se da lukovice izvadite iz zemlje i čuvate ih na suvom i tamnom mestu. Možete ih prekriti i peskom.

Povezano