Kopriva i njena lekovita svojstva

Ilustracija: kopriva, foto: pixabay
Ilustracija: kopriva, foto: pixabay

Kopriva (lat. Urtica Dioica) je samonikla jestiva biljka. Lekoviti delovi biljke su list, koren i seme koprive. Cvetovi i listovi su prekriveni žarnicama (biljka se u narodu naziva i žara), tako da je potrebno koristiti rukavice prilikom njenog branja.

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom…Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

Kopriva je najpoznatija kao prirodni lek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa. Bogatstvo ovim mineralom čini je najboljim prirodnim lekom protiv anemije, smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna krvarenja i prečićava krv. Pored gvožđa ostali minerali koje kopriva sadrži su: kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum.

Kopriva je pravi multivitaminski kompleks. Najbogatija je vitaminom C, ali s obzirom da se ne konzumira u svežem obliku, jer može izazvati probleme sa probavnim sistemom, dosta se ovog vitamina gubi termičkom obradom. Preporučuje se blanširanje listova, pri čemu se manje gubi ovaj dragoceni vitamin, a ujedno se vlakna koja žare uništavaju. Pored vitamina C, kopriva sadrži u značajnoj meri i vitamin A, B2, B5 i K.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče i na regulaciju krvnog pritiska.

Stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija ( upala desni i angine), kao i kod oboljenja kao što su ekcem, akne i prekomerno opadanje kose. Kopriva doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, pomaže kod nesanice i nervoze.

Takođe u proleće, ali i jesen se sakuplja korenje ove biljke, a u avgustu semenje.

Čaj od koprive je diuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je dobrotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljem, kopriva se može uspešno koristiti za lečenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući polensku groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive. Kopriva smanjuje osetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta.Preporučije se čaj od koprive koji se priprema tako što se supena kašika dobro oprane i sitno iseckane koprive prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji par minuta. Čaj procediti i piti ga dok je mlak i u malim gutljajima.

Sušena kopriva se može nabaviti u prodavnicama zdrave htane. Svežu mladu koprivu možete ubrati u proleće. Što je mlađa i svežija kopriva, jača su i njena lekovita svojstva. Najbolji efekat se postiže ako se čaj ne popije odmah, nego se pomalo pijucka. Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer on nema neugodan ukus. Po želji, čaju se može dodati malo kamilice ili mente.

Povezano