Zašto je pačetina zdrava

Ilustracija: Pačje meso, foto: pixabay
Ilustracija: Pačje meso, foto: pixabay

Kada je u pitanju meso razlika je da li na tanjiru imate patku, ili patana. Meso mužjaka je mnogo tvrđe i žilavije u odnosu na patku, što je inače uobičajeno za sve pernate životinje. U odnosu na divlju patku, meso domaće patke je dosta mekše i lakše ga je pripremiti nego divlju. Pačje meso je crvene boje, a zbog njegove strukture najbolje je držati ga u pacu minimum šest sati pre pripreme kako bi odmeklo i lakše se pripremilo a obrok bio ukusniji. Spremiti pačetinu a da bude sočna i da se topi u ustima zaista je pravi izazov za najveštijeg kuvara. Pačetina je veoma zahvalna za pripremu jer se može u potpunosti iskoristiti, a svaki obrok je poseban gastronomski doživljaj. Kako savetuju dobri poznavaoci vina uz pačetinu se odlično slaže kaberne sovinjon i merlo, crni pinot kao i širaz koji će još više naglasiti ukus pačjeg mesa.

Pačetina se smatra najvrednijim izvorom proteina i na 100 grama mesa ima oko 16 grama proteina. Bogato je vitaminima i ima dvostruko više A vitamina u odnosu na sva ostala mesa. Pačetina ima i B1, B3, B6, B12 vitamine, folnu i aminokiseline. Posebno zdrava je jetra, od koje se priprema čuvena pačja pašteta. Naime, jetra sadrži pantotensku kiselinu koja normalizuje metaboličke procese u organizmu. Zbog prisustva retinola i optimalnog sastava aminokiselina utiču na formirane ćelijskih zidova što je izuzetno važno za zdravlje ljudi.

Pačje meso sadrži i visok procenat selena, fosfora, bakra, kalijuma, gvožđa, mangana, natrijuma… Međutim, treba napomenuti da je pačetina vrlo masna, pa se ne preporučuje onima koji inače imaju problem sa viškom masti u organizmu, osobama na dijeti, kao i za čestu konzumaciju. Mast je uglavnom sadržana u kožici, pa se preporučuje njeno skidanje prilikom pripreme mesa. Pačja mast ima vrlo neobičan ukus, ali sadrži enzime koji utiču na čišćenje organizma od kancerogenih materija. Zbog svoje izuzetno visoke energetske vrednosti (250 kcal na 100 grama mesa), preporučuje se teškim bolesnicima tokom oporavka, kao i sportistima koji su izloženi velikim fizičkim aktivnostima.

Sadržane u pačje jetre pantotenska kiselina eliminira metaboličke procese u organizmu. Prisustvo velike količine aminokiselina i retinol pozitivan učinak na muške potencije. Sve pozitivne aspekte inherentne u jetri patka ptica uzgajaju kod kuće, a ne radnju kupio. U velikom broju domaćih pačje meso sadrži betain i holin, koji pomažu da se izgradi ćelijske membrane. Njihovo prisustvo u organizmu je od vitalnog značaja. Imati koristi od ove vrste mesa i anemije.

Blagotvorno deluje na moždanu aktivnost, jača nervni sistem, pomaže u prevazilaženju stresa, normalizuje metabolizam, preporučuje se anemičnim osobama, jača vid i utiče na bolji izgleda kože. Pačetina je poznata i kao afrodizijak, a preporučuje se muškarcima za povećanje potentnosti, mada ovo nikada nije naučno dokazano. Pačje meso ima piridoksin, koji ubrzava razgradnju i sintezu aminokiselina i tiamin koji pretvara ugljene hidrate u energiju. Ipak, ova vrsta mesa ne preporučuje se osobama koje imaju probleme sa bolestima želuca, jetre i pankreatitisa, jer meso sadrži vatrostalne masti, pa se dugo i teško vari.

PAŠTETA – Odvojimo meso od kostiju, koje je prethodno skuvano u supi, zatim isitnimo i dodamo malo vinjaka, putera, senfa, rendano kuvano jaje, so, biber, suvo grožđe. Onda ostavimo malo da odstoji u frižideru i gotovo je.

Povezano

Iz ove kategorije