Kako sprečiti rojenje pčelinjih zajednica pred bagremovu pašu?

Ilustracija: Pčelinjak Saše Simanovica, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Pčelinjak Saše Simanovica, foto: Domaćinska kuća

Postoje nekoliko načina za sprečavanje rojenja ,pomenućemo nekoliko koja su se pokazala u praksi dobro.
Jedan od njih je vađenje iz košnice petog dana pčelinje paše iz plodišta svog mladog legla sa pčelom bez matice, umesto tih 5,6 rama dodati ramove sa satnim osnovama u matičnu zajednicu. Ove koje smo izvadili stavljamo u nukleus i sklanjamo na kraj pčelinjaka iz koga će sve radne pčele izaći i vratiti se u matičnu košnicu i nastaviti svoj rad. Ovo se odnosi na košnice kod kojih su ramovi različiti plodišni-medišni. U nukleus dodamo mladu sparenu maticu uveče, koja će biti primljena i koja će početi da radi i polaže jajašca. Po potrebi kasnije proizvodne zajednice mogu se pojačavati ramovima sa zatvorenim leglom iz nukleusa radi pripreme zajednice za novu pašu i održavanje iste u punoj snazi.

Sledeća metoda se najbolje pokazala za glavnu pčelinju pašu- bagrem i to tako što se vrši odstranjivanje matice na 10 dana,pred početak bagrema, ali u zajednicama koje već u sebi imaju preko 8 rama legla. Desetog dana se oduzmu svi matičnjaci koje su pčele povukle i kroz dan – dva se doda mlada sparena matica. Ovom metodom su eliminisani nužni pregledi svakih 7 – 8 dana i osigurani su značajno veći prinosi sa paše jer ova društva imaju radnu energiju kakvu poseduje novi naseljeni roj. Rojenje je spr ečeno, a instikt za sakupljanjem hrane je dominantan.

– Odstranjivanje matice sa otvorenim leglom 10 dana pred pašu (Đerzonovo dijamantsko pravilo): stavlja se u nukleus pčele izletnice vraćaju se u matičnu košnicu. Pčele oslobođene hranjenjm legla baziraju se na med, matičnjaci izvučeni i već sazreli u početku paše, pčele se ponašaju kao da imaju maticu 5 -ti dan paše, mlada matica izlazi. Nedostatak ovog metoda nemogućnost procene koliko će se matica vratiti sa oplodnje. Zato mpčelar mora stalno imati uvida u stanje pčelinje zajednice, i interveniše u slučaju potrebe dodavanjem oplođene matice.

Prekid u odgajanju legla utiče na redukciju jačine društva neposredno posle glavne paše u vreme kada višak snage može da bude pozitivan nedostatak, a to je dobro u onim područjima gdje nema odmah paša (recimo lipe), već se čeka suncokret.
Dakle, za postizanje najboljih rezultata operacija sprečavanja rojenja treba da bude , simulacija faktora prisutnih pri prirodnom rojenju.

Ovako podmlađena društva ući će u drugu pašu, snažna i jaka, a u slučaju da se dogodila neka greška uvek imamo maticu koju smo izvadili iz tih zajednica sa ramom legla perge(polena i meda) i ceo njen razvitak koji se stvorio od paše do paše. Njen napredak je dostigao snagu jednog nukleusa od 6 rama i više. Ovakvim postupkom zajednica će ući u zimu podmlađena i sedećeg proljeća će biti mnogo uspešnija u prolećnom razvoju.

Povezano