Kako smanjiti rizike kod proizvodnje borovnice?

Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća

U Srbiji je voćarstvo daleko najprofitabilnija poljoprivredna grana, pogotovo u područjima sa adekvatnim geografskim i klimatskim predispozicijama. Ako se ima u vidu da Srbija ima odlične agroekološke uslove za proizvodnju voća, i da uslovi nisu dovoljno iskorišćeni, o čemu govori podatak da se u Srbiji pod voćnjacima nalazi svega 239.000 ha, to čini svega 4,68% od ukupne poljoprivredne površine, odnosno 5, 36% obradive površine. Dakle, potencijal za rast i uzgoj je veliki, treba ga dobro i iskoristiti.

Borovnica je relativno nova kultura i kod nas još uvek nedovoljno poznata. Borovnica je voćna vrsta čiji je vek trajanja preko pedeset godina. Zbog svojih lekovitih svojstava veoma je tražena vrsta, naročito na zapadu. I pored povećanja svetske proizvodnje, njena cena je i dalje visoka. Gajenje borovnice može proizvođačima doneti dobar profit, ali i zahteva veoma ozbiljna ulaganja u njenu proizvodnju. Procene su da cena borovnice narednih pet godina može biti od 4-6 evra za kg.

Kako smanjiti rizike proizvodnje borovnice?

  • provereni sadni materijal,
  • obezbediti dovoljno vode,
  • nabavka i instalacija sistema protiv izmrzavanja, protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje (kap po kap).

 

Navedene prednosti podizanja zasada čine samu proizvodnju intenzivnom i savremenom: postiže se rana rodnost i visoki prinosi. Cilj investiranja je osnivanje sopstvenog proizvodnog programa sa asortimanom i uslovima proizvodnje i prodaje prilagođenim uslovima domaće i inostrane tražnje, kao i sagledanim svim prednostima u odnosu na ostale proizvođače iz okruženja, kojih je veoma malo.

Povezano

Iz ove kategorije