Branislav Nedimović:Svi u lancu od proizvođača do prerađivača u odredbama zakona imaće svoje mesto

Pred poslanicima skupštine Srbije uskoro treba da se nađe predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice.
Biće to prvi zakon iz obe oblasti jer je tržište poljoprivrednih proizvoda do sada bilo regulisano u oblasti trgovine.

Očekuje se da odredbe zakona primenu nađu u praksi dogodine, 2022. godine.

Zakonom o regulisanju tržišta poljoprivrednim proizvodima biće uređeno ne samo domaće tržište već i trgovina sa drugim zemljama, a u odredbama zakona mesto će imati i proizvođačke i sektorske organizacije.

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović izjavio je tim povodom da će svi u lancu od proizvođača do prerađivača u odredbama zakona imati svoje mesto.

Prvi put ćemo regulisati tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se, na primer, sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu, naveo je ministar.

Dosad je to bilo regulisano preko Instituta robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe baš svako da kupuje na blatobran kako on misli, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate, napominje ministar poljoprivrede.

Urediće se tržište mleka, mesa, jaja, voća…
Regulativom će se urediti tržišta više sekora poljoprivrednih proizvoda i to: žitarica, šećera, voća i povrća i prerađeivna od voća i povrća, vina, živog bilja i cveća, zatim goveđe meso, svinjsko, ovčije i kozje meso, jaja i meso od živine, mleko i mlečni proizvodi, pčelarski proizvodi…

Biće propisano vreme tokom koga se sprovode mere uređenja tržišta: od 1. januara do 31. decembra za sektor voća i povrća, od 1. jula do 30. juna sledeće godine za žitarice, mleko i mlećne proizvode, od 1. avgusta do 31. jula naredne godine za vina, a za šećer od 1. oktobra do 30 septembra 2022. godine.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar naglašava da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Agrarnog saveza Srbije Nenad Manić izjavio je za “Dnevnik” da je zakon preko potreban kako bi se zaštitili proizvođači.

Naša zemlja ima tržišnih viškova koje treba plasirati na inotržišta ,a cena nije uvek adekvatna kvalitetu proizvoda, kazao je Manić.

Kako dodaje, nije dovoljno samo pratiti berzanska kretanja cena žitarica i spram toga formirati cene ovde jer dobar deo EU ima genetski modifikovane proizvode čija je proizvodnja daleko jeftinija, a nije tog kvalitet, kao ona koja nije GM.

On navodi da su u Agrarnoj komori Srbije upravo tražili da se oblast trgovine poljoprivrednih proizvoda posebno reguliše zbog kvaliteta domaćih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na strana, U narednom periodu.

Agrarna komora Srbije izneće u javnost šta misli o predlogu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, najavio je Manić.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.10.2022.

Nedimović predao dužnost novoj ministarki

08.09.2022.

Nedimović: Kratkotrajna nestašica mleka

12.07.2022.

Branislav Nedimović: Imaćemo pšenice da izvezemo našim komšijama

16.06.2022.

Nedimoviću dodeljeno priznanje grada

09.06.2022.

Nedimović: Ukinute granice između zemalja Otvorenog Balkana

08.06.2022.

Nedimović: Za 13% povećan broj kamiona koji su saobraćali između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca