Kako sprečiti pucanje plodova trešnje

Ilustracija: trešnje, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: trešnje, foto: Domaćinska kuća

Pucanje plodova je jedan od najvećih problema u gajenju trešnje, posebno upodručjima sa većom količinom padavina u periodu sazrevanja plodova. Ispucali plodovi nisu pogodni za potrošnju u svežem stanju, a veoma su podložni i pojavi truleži. Mehanizmi koji dovode do pucanja ploda trešnje su složeni i još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni.

Dva su pravca usvajanja vode: usvajanje vode sa površine ploda kroz pokožicu i usvajanje vode iz zemljišta, preko korena
Na pucanje utiče veliki broj faktora:

  •  osobine ploda: krupnoća, čvrstoća mesa, anatomska građa pokožice, osobine kutikule, veličina i gustina stoma, osmotska koncentracija soka ploda, faza razvoja ploda
  •  faktori spoljašnje sredine: količina i trajanje padavina i temperatura.

Postoje tri različita tipa pucanja ploda. Prvi tip se javlja u vidu kružnih ili polukružnih pukotina oko peteljkinog udubljenja.Drugi tip se javlja u vidu kružnih ili polukružnih pukotina na vrhu ploda-najčešće se javlja.Treći tip pucanja se ispoljava u vidu dugih, nepravilnih i često dubokih pukotina, koje se javljaju sa strane ploda.

Mere za sprečavanje pucanja plodova:
– izbor manje osetljivih sorti – pošto ne postoje sorte 100 % otporne na pucanje plodova preporučljivo je gajiti više sorti u jednom zasadu
– fizičko uklanjanje vode sa plodova – stresanje vode sa stabala, ručno – kod mlađih stabala ili korišćenjem atomizera koji duvanjem vazduha vrše odstranjivanje vode sa plodova
– pokrivanje zasada – najskuplja metoda kojom se dobijaju dobri rezultati u pogledu prinosa i kvaliteta ploda. Nedostaci ove metode su što je temperatura ispod ovakvih pokrivača suviše visoka pa dovodi do pojave ožegotina na listovima, a povećana vlažnost vazduha ispod pokrivača povećava rizik od pojave gljivičnih oboljenja
– hemijsko tretiranje stabala – tretiranje stabla mineralnim solima: kalcijum hlorid 0,35-1 % (prskanja treba da počnu 3-4 nedelje pre očekivanog vremena berbe, intervali od 7 dana), antitranspiranti (voštane emulzije, prekrivaju plod u vidu filma – sprečavaju ulazak vode u plod, ali istovremeno sprečavaju i odavanje vode transpiracijom), okvašivači (utiču na razbijanje kapljica vode što omogućava brže isparavanje, a time i manju apsorpciju vode od strane ploda).

Povezano

Iz ove kategorije