Kada je pravo vreme za berbu maline

Ilustracija: Malina, foto: S,K.
Ilustracija: Malina, foto: S,K.

Malina je voćna vrsta kod koje se berba obavlja u dužem vremenskom periodu jer plodovi sasrevaju sukcesivno i moraju se brati na vreme i veoma pažljivo. Sam početak berbe zavisi od više faktora i to od samih bioloških karakteristika sorte, klimatskih faktora, nadmorske svisine, ekspozicije terena, tipa zemljišta i primenjene agrotehnike. Malinjaci koji su podignuti na južnim terenima sazrevaju ranije nego na severnim i zapadnim.

U našim malinogorjima berba počinje sredinom juna meseca i traje do sredine odnosno do kraja jula meseca. Vreme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.
Stepen zrelosti plodova se utvrđuje na osnovu boje epidermisa, načina odvajanja od cvetne lože, čvrstine ploda i ukusa. Kada se plod lako odvaja od cvetne lože a pri tome ne dolazi do promene oblika i gnječenja znak je da je plod spreman za berbu. Svi sazreli plodovi beru se u jednom turnusu kako ne bi došlo do prezrevanja i kako ne bi omekšali i opali. Ubrani plodovi moraju biti istog stepena zrelosti i čvrstoće i tada u punoj zrelosti imaju najbolji ukus i boju. Ukoliko se plodovi beru pre pune zrelosti onda su kiseli i slabije obojeni a ukoliko su prezreli, gube boju, gnječe se i brzo propadaju.

Vreme berbe zavisi i od upotrebe plodova pa se plodovi namenjeni za potrošnju u svežem stanju i za zamrzavanje beru dan-dva pre pune zrelosti, a plodovi koji su namenjeni za preradu se beru u punoj zrelosti.

Organizacija berbe je veoma složen posao i zahteva veliku ažurnost i dosta radne snage jer plodovi maline brzo sazrevaju i postoji potreba za konstatnom berbom. Na berbu maline otpada najveci procenat troškova proizvodnje jer se ona uglavnom obavlja ručno. Takođe je potrebno obezbediti čistu ambalažu i pribor za branje i dobro organizovati transport ubranih plodova.
Veoma važna stavka pri berbi maline jeste primena dobre higijenske prakse, gde se dobrom higijenom berača i opreme za berbu sprečava pojava zagađenosti plodova bakterijama i crevnim virusima od kojih su najčešće Escherichia coli i Salmonela sp. a od virusa norovirus NoV.
Pravila ponašanja i mere zaštite treba da obezbede sami vlasnici zasada i to izborom lokacije za podizanje zasada, higijenom ruku berača, higijenom ambalaže, kao i higijenom prevoznih sredstava za transport maline. Svim ovim merama obezbediće se kvalitetani i zdravi plodovi maline.

Povezano