Da li treba gajiti biljne vrste na istom zemljištu

Gajenje iste biljne vrste u toku više godina na istom zemljištu (monokultura) dovodi do narušavanja strukture i plodnosti zemljišta, kao i nagomilavanja korovske flore, bolesti i biljnih štetočina. Zbog toga plodored predstavlja osnovu biljne proizvodnje, uspostavlja se racionalno korišćenje prirodnih resursa, sa ciljem dobijanja maksimalnih prinosa. Šema rasporeda gajenih biljnih vrsta putem plodoreda je čvrsta, a usevi se po toj šemi smenjuju iz godine u godinu, prateći svako polje (njivu, parcelu) ili polja sa sličnim predusevima.

Prednosti racionalnog plodoreda su: povećava se prinos gajenih biljaka, veći broj vrsta biljaka povećava genetičku raznovrsnost u vremenu i prostru, povećava se količina organske materije u zemljištu i njegova biološka aktivnost, indirektno se suzbijaju biljne bolesti i štetočine, povećava se pokrivenost zemljišta i sposobnost useva da se izbore sa korovima, eliminiše se rizik od toksičnih materija i njihovih ostataka u hrani i zemljištu. Prilikom izbora preduseva ili sastavljanja setvenog plana za proizvodnu godinu, treba imati u vidu kakvi su odnosi među gajenim biljnim vrstama.

Neke biljne vrste žele da se samostalno razvijaju, bez prisustva drugih vrsta, s druge strane postoji pojava korisnog delovanja jedne biljne vrste na drugu, na taj način što štite jedna drugu od bolesti i štetočina. Neke biljne vrste imaju stimulativna sredstva koja povoljno deluju na druge biljne vrste u njihovoj sredini. Odavno se gaje kao združeni usevi (pasulj, tikve i kukuruz). Zapaženo je da one bolje uspevaju nego ako se gaje u čistim kulturama. Možda se to može pripisati mikroklimatu date sredine (bolja oplodnja, zdravije biljke i sl.). Pravilni i racionalni plodoredi imaju uglavnom tri ili četiri grupe useva: okopavine, strna žita, zrnene mahunarke i trave.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.01.2023.

Koliko je važan plodored u povrtarstvu

08.06.2021.

Biljka dobra kao začin

22.04.2021.

Najbolji plodored za suncokret

26.01.2021.

Koliko je značajan plodored za povrtarsku proizvodnju

13.05.2020.

Kako do većih glavica luka

10.01.2020.

Najbolji plodored za organsku proizvodnju

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca