Zaštita povrća od sunca

Ilustracija: povrće, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: povrće, foto: Svetlana Kovačević

Svedoci smo klimatskih promena i sve toplijih leta na čemu stalno meteorolozi upozoravaju , zato moramo povesti računa i naći rešenje da zaštitimo naše useve tj. povrće od visokih dnevnih temperatura. Problemi se javnjaju i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, najčešće u vidu ožegotina, crnih fleka a često može doći i do propadanja biljaka. Visoke temperature narušavaju procese u samoj binjci a takve biljke zaostaju i prinosi.

Sa velikim uspehom sve veći broj povrtara štiti svoje kulture od visokih temperatura, postavljajući zaštne mreže, navodnjavanjima ili krečenjem – beljenjem folija na zaštićenom prostoru. Navodnjavanja imaju za cilj osveženje biljke, temperatura se snižava isparavanjem kapljica vode sa lišća a zatim i isparavanjem vode iz zemljišta.
U poslednjih par godina zaštitne mreže su zauzele značajno mesto u povrtarskoj proizvodnji, zaštitne mreže uspešno štite biljke od visokih
temperatura a i od vremenskih nepogoda – grada koji je sve učestaliji na teritoriji Srbije.
Na našem tržitu možemo naći veliki broj različitih zaštitnih mreža, izrađene su od polietilena, prekrivene AL- prevlakom, najčešće se razlikuju po gustini, strukturi i boji.

Zaštitne mreže naći će sve širu primenu u savremenoj proizvodnji povrća,imaju odličan efekat jer Al-ekran leti ne dozvoljava stvaranje difuzne svetlosti – nepoželjno zagrevanje a tokom zime utiču na povećanje temperature vazduha, što je značajno za zaštićeni prostor. Bitno je zaštititi useve pre nego što primetimo prva oštećenja na biljkama.

Povezano