Navodnjavanje soje u sušnom periodu

Soja je kultura koja napodručju Mačvanskog okruga zauzima važno mesto u setvenoj strukturi poljoprivrednih proizvođača jer je preko potreban protein proizveden na svom gazdinstvu kako bi poduprli intezivni tov u svinjarstvu. Jako zahtevna kultura koja ako u toku juna, jula i avgusta padne i do 200 mm vodenog taloga daje dobar rod, ali da je naravno ravnomerno raspoređen.
Svedoci smo da u ovoj vegetacionoj sezoni padavina je u velikom deficitu kao i sve što je palo vodenog taloga je neravnomerno raspoređen. Dakle, imamo problem koji moramo rešavati i za naredne sezone kako ne bi došli u situaciju razmišljanja dali će roda uopšte i biti.
Soja u uslovima navodnjavanja daje siguran prinos kako u redovnoj setvi tako i u postrnoj. Vreme zalivanja soje određuje se prema kritičnim fazama razvića biljaka. Kritičan period za potrebama vlage kod soje javalja se:
– Početkom otvarana prvih cvetova,
– Prilikom formiranja mahuna i zrna i
– Za vreme nalivanja zrna.
Zato soju treba navodnjavati u ove tri kritične tačke sa količinama za jedno zalivanje od 40-50 litara po metru kvadratnom.
Soja se navodnjava veštačkom kišom i iz brazda, zbog većeg razmaka između redova za drugi način zalivanja. Zalivanje veštačkom kišom najbolje je izvoditi pred veče i u jutarnjim časovima, kako bi se izbegle negativne posledice visokih temperatura.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.09.2023.

Ova manifestacija je mesto susreta i platforma za razmenu znanja, iskustava i tehnoloških inovacija

07.08.2023.

Ovaj Konkurs se uskoro završava

19.04.2023.

Zašto setva kasni

29.09.2022.

Koliko je kupini potrebno vode

18.08.2022.

Novih 1,13 milijardi dinara za navodnjavanje

09.08.2022.

Važne mere posle berbe maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca