Poljoprivrednicima u Kolubarskom okrugu „Dunav“ isplatio 50 miliona dinara

Trošak poljoprivrednika za osiguranje 10 tona šljive na teriotriji Kolubarskog okruga iznosi samo 8.640 dinara, od čega samo 5 % osiguranik plaća prilikom zaključivanja polise, a preostali iznos nakon berbe. Kako dobijamo ovaj iznos? Za osiguranje 10 tona šljive, po ceni od 35 dinara po kilogramu, za koje je osigurana suma 350.000 dinara i za koje je ugovoreno učešće u šteti od 10 %, premija iznosi 29.798 dinara sa porezom. Ministarstvo poljoprivrede vraća 70 % premije, i vi dobijate iznos svega 8640 dinara. Da li je vredno rizikovati celu sezonu za tu sumu treba sam proizvođač da se zapita“ zaključuje Tatjana Unković.

Poljoprivrednicima u Kolubarskom okrugu „Dunav“ isplatio 50 miliona dinara

Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Valjevu je ove godine u oblasti poljoprivrede zaključila 757 polisa osiguranja u vrednosti od 20 miliona dinara, dok je u proteklih pet godina ukupan iznos isplaćenih šteta iznosio čak 50 miliona dinara. Taj podatak dovoljno ilustruje značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje, istakla je direktorka Unković.

„Imam 80 ari pod malinom i 30 ari pod kupinom, sve što proizvodim dajem otkupnim hladnjačama. Češće nam dolazi taj grad i onda si primoran da to osiguraš ako ne osiguraš nema od tebe ništa. Moram da se zahvalim prvo Kompaniji „Dunav“, a potom našoj lepoj državi Srbiji i Ministarstvu poljoprivrede koje nam je omogućilo subvencije i povraćaj premije od 70 %“ kaže Dragiša Marković, voćar iz sela Gunjaci, u opštini Osečina.

Zoran Marković, voćar iz sela Sirdija ističe da 80% proizvodnje na svom imanju je pod zasadima voćnih kultura: „Najviše gajimo šljive, potom malinu, kupinu, imamo svega. U kontinuitetu radim 15 godina, od kad je otac umro ja sam vlasnik gazdinstva i nisam bio neosiguran ni jednu godinu. Osiguranje je za mene preventiva“ bez dileme pojašnjava Marković.

Povezano

Iz ove kategorije