Čekaju nas ovi radovi u septembru

Ilustracija: vinograd, foto:Svetlana Kovačević
Ilustracija: vinograd, foto:Svetlana Kovačević

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak. Beru se zimske sorte jabuka i krušaka i skladište u hladnjačama. Stručnjaci upozoravaju da se obrati posebna pažnja na idealno vreme za berbu jabuka. Suviše rano obrani plodovi nisu pogodni za čuvanje.

Najveći broj voćaka ne zahteva posebne mere zaštite u jesen, sem krušaka. U starijim i zapuštenim rasadima može se pojaviti kruškin cvetožder, a šteta koju napravi primećuje se tek u proleće. Prskanje se vrši jednom, krajem septembra, kada su obrani svi plodovi.

Ukoliko ste zemljište oko stabala voća redovno održavali tokom leta, nema potrebe za posebnom obradom u septembru.

Veliki broj stonih sorti vinove loze dozreva u septembru. Kako ne sazrevaju svi grozdovi u isto vreme, berba se sprovodi u nekoliko etapa. S berbom grožđa se počinje kada je zrelo najmanje 30% roda. Beru se isključivo zreli i zdravi grozdovi.
Ovo je period kada  počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim klimatskim uslovima jesenja sadnja je bolja od prolećne. Zemljište se priprema tako što se uz duboku zimsku obradu đubri stajskim i mineralnim djubrivima.

Kada se sadi kalemljena loza veoma je važno odabrati i adekvatnu podlogu. A ona će zavisiti od tipa zemljišta i mnogih drugih faktora pa je najbolje da se oko izbora podloge posavetujete sa stručnjakom.

 

 

Povezano