Čekaju nas ovi radovi u septembru

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak. Beru se zimske sorte jabuka i krušaka i skladište u hladnjačama. Stručnjaci upozoravaju da se obrati posebna pažnja na idealno vreme za berbu jabuka. Suviše rano obrani plodovi nisu pogodni za čuvanje.

Najveći broj voćaka ne zahteva posebne mere zaštite u jesen, sem krušaka. U starijim i zapuštenim rasadima može se pojaviti kruškin cvetožder, a šteta koju napravi primećuje se tek u proleće. Prskanje se vrši jednom, krajem septembra, kada su obrani svi plodovi.

Ukoliko ste zemljište oko stabala voća redovno održavali tokom leta, nema potrebe za posebnom obradom u septembru.

Veliki broj stonih sorti vinove loze dozreva u septembru. Kako ne sazrevaju svi grozdovi u isto vreme, berba se sprovodi u nekoliko etapa. S berbom grožđa se počinje kada je zrelo najmanje 30% roda. Beru se isključivo zreli i zdravi grozdovi.
Ovo je period kada  počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim klimatskim uslovima jesenja sadnja je bolja od prolećne. Zemljište se priprema tako što se uz duboku zimsku obradu đubri stajskim i mineralnim djubrivima.

Kada se sadi kalemljena loza veoma je važno odabrati i adekvatnu podlogu. A ona će zavisiti od tipa zemljišta i mnogih drugih faktora pa je najbolje da se oko izbora podloge posavetujete sa stručnjakom.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca